Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Exposities in Museum Soest

16 november 2018 t/m 6 januari 2019
Betty van Keken
Dita Valkenet-v.d. Schoor

11 januari t/m 14 april 2019
Herry Behrens

Tot 6 januari kunt u in het museum twee zeer fraaie exposities bezoeken. Betty van Keken toont haar verzameling mini kerststallen en Dita Valkenet-v.d. Schoor exposeert haar portretschilderijen.

Betty van Keken was werkzaam als leerkracht op een school voor kinderen met een visuele beperking in Zeist. Tijdens een kerstviering op die school kreeg ze van een collega een mini kerststalletje cadeau. Dat was de start voor de verzameling van kleine tot zeer kleine kerststallen uit diverse landen en werelddelen. Inmiddels telt de verzameling circa 200 exemplaren, die alle de eigen cultuur van het land van herkomst vertonen. De verzameling is een feest voor het oog en uw bezoek aan het museum zeker waard.

Dita Valkenet-v.d. Schoor is sinds 1979 actief met tekenen en schilderen. Langzamerhand is zij zich gaan specialiseren in het schilderen van portretten in olieverf. Het fascineert haar enorm om de gelaatsuitdrukking en de ogen dusdanig weer te geven, dat je van de persoon iets geheel eigens gaat zien. Haar portretten zijn fotografisch.
Naast de grotere schilderijen maakte Dita van vrouwen en mannen vier afbeeldingen met een verschillende gelaatsuitdrukking. De werken zijn 30 bij 30 centimeter. Met de verschillende uitdrukkingen geeft zij een krachtig beeld van de persoonlijkheid van deze mensen.

De exposities kunnen tot 6 januari 2019 bezocht worden op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.

Alvast een voorproefje:

Herry Behrens exposeert vanaf 11 januari uit Soest in het museum met een zeer groot aantal van zijn werken. Gezien de grote hoeveelheid materiaal die Herry meeneemt is er door de werkgroep exposities voor gekozen om van 11 januari tot en met 14 april 2019 maar met één exposant te gaan werken.

Piet Wijn, Hans G. Kresse, Frits Godhelp, Wim Lensen, Ben van Voorn - dit zijn bekende illustratoren die werkzaam waren bij de Toonder Studio's. De productie van strips nam na de oprichting door Marten Toonder in 1941 in hoog tempo toe. Na de oorlog was er, behalve voor tekenaars van naam en faam, ook ruimte voor leerlingen en volontairs.
Eén van hen was HerryBehrens,die bij Toonder leerde model- en striptekenen in een naturalistische stijl. Hij zou bekend worden met zijn omslagen voor talrijke jeugdseries van uitgeverij en als Kluitman, West-Friesland en Malmberg. Ook voor talrijke boeken van Leni Saris vervaardigde hij de covers. Najaar 2010 schonk de in Soest wonende Behrens zijn omvangrijke archief aan het Letterkundig Museum en de Koninklijke Bibliotheek. Dit museum heeft Herry en het museum Soest de gelegenheid gegeven om een deel van het oeuvre van Herry te exposeren in het museum. Een zeer uitgebreide expositie die zeker gezien moet gaan worden.

Voor nadere informatie over exposities en museum kunt u terecht op de site van het museum www.museumsoest.nl of bij Cees Vos 06-28939510 (voorzitter) of Joke Bosland 06-36001915 (2e penningmeester).

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto