Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

John Grift (1885-1969)

Huub Tilburgs

Van Soest via Canada naar het front van de Eerste Wereldoorlog

Mijn grootmoeder Johanna Grifi werd in 1883 geboren in Soest. Zij trouwde in 1909 met Hendrik van Velzen uit Hilversum. Zij kregen acht kinderen. Hun dochter Johanna (1919-1985) vertelde haar kinderen Anneke en Huub regelmatig over de familie van haar moeder Zo zouden leden van de familie Grift zijn geëmigreerd naar Canada. In hun brieven aan de familie in Soest schreven zij dat 's winters de wolven rond hun huis zwierven. Later na de bevrijding van Hilversum in mei 1945, zijn enkele verwante Canadese militairen op bezoek geweest in Soest, maar de taal bleek een grote barrière bij de onderlinge communicatie. Wat is het verhaal achter deze fragmentarische feiten over de familie Grifi?

Emigratie naar Canada
De jaren rond 1910 vormden een hoogtepunt in de emigratie naar Canada. Jaarlijks vonden zo'n 400.000 Europeanen hun weg naar de vruchtbare landbouw-gronden, die tegen zeer aantrekkelijke prijzen konden worden gekocht. Veel Nederlanders vestigden zich inManitoba, een provincie in het midden van Canada.

Ook het gezin van Johannes Grift en Cornelia Roeten uit Soest besloot rond 1910 naarManitobate emigreren. De ouders waren geboren in 1845 en 1847. Toen zij in 1911 naar Canada gingen waren zij dus al behoorlijk op leeftijd. Maar voor de kinderen bood emigratie perspectief op een betere toekomst. Matthijs Grift en Geertruida Egbers kwamen met hun drie dochters al in maart 1910 met het schipThe Dominion aan in de haven vanHalifax.In Canada kregen zij nog acht kinderen. Johannes Grift kwam in 1910 als vrijgezel vanuit Soest naar Canada en zijn vrijgezelle zus Cornelia in 1911.
Johanna Grift en haar man Johannes Hilhorst emigreerden in april 1911. Evert Grift en Johanna Egbers trouwden op 27 januari 1911 nog in Soest. In mei 1911 reisden ze met deTeutonicnaarHalifax.
Hun eerste kind, Cornelia, werd geboren in Bruxelles, Canada, op 15 januari 1912. Daarna kregen zij nog zeven kinderen. Vermoedelijk werd Theunis Grift in Canada Antoine en Anthony genoemd. Hij werd in 1890 in Soest geboren en overleed in Canada in 1981. Het is niet zeker of Reijertje Grift (1883) ook naar Canada is geëmigreerd. De familie Grift in Canada is erg kinderrijk. Het aantal Grifts in Canada is ongeveer even groot als in Nederland.

John Grift
John Grift werd in 1885 in Soest geboren als Johannes Grift, zoon van Johannes Grift en Cornelia Roeten. Hij was niet groot: 1,65 meter.
In 1904 werd hij goedgekeurd voor militaire dienst en vervolgens ingelijfd bij de cavalerie, le Regiment Huzaren, later omgedoopt tot 4e Regiment Huzaren. Na een verlofperiode werd hij in 1910 overgeplaatst naar het le Regiment Veldartillerie. Waarschijnlijk was hij toen niet meer in actieve dienst, want hij kreeg toestemming tot verblijf in Amerika. Officieel eindigde zijn diensttijd op 31 juli 1913. Volgens de administratie van het Canadese leger was hij in Nederland twee jaar in actieve dienst bij de cavalerie, te weten van 1905 tot 1907. In maart 1910 kwam John vanuit Nederland met het schip The Dominion aan in de haven van Halifax, Nova Scotia, Canada.

In verband met de Eerste Wereldoorlog werd in Canada in 1917 de dienstplicht ingevoerd. John Grift werd gekeurd op 5 november 1917. Op 9 januari 1918 werd hij in Winnipeg als soldaat ingelijfd in het First Depot Battalion Manitoba Regiment: 32 jaar, 5feet 7 1/2 inches,dark complexion,blauwe ogen, bruin haar.

Op 16 juni 1918 stapte John inHalifaxaan boord van de S.S.Pannonia met bestemming Liverpool. Daar kwam hij aan op 28 juni. Op 26 september werd hij inSeaford,in zuid Engeland, ingelijfd bij het 78th Canadian Battalion.Een dag later landde hij in Frankrijk en nog een dag later kwam hij aan in het oorlogsgebied.

Op 25 oktober 1918 werdjohnin zijn linker been getroffen door een kogel, waardoor zijn kuitbeen brak. In het militaire medische jargon werd dat een GSW genoemd: Gun ShotWound, leftleg,fractured fibula. Op een röntgenfoto in zijn militaire dossier is te zien waar hij precies werd geraakt. John werd afgevoerd naar 57CasualtyClearing Station bij Quéant ten zuidoosten vanArras. CasualtyClearing Stations (CCS) waren kleine medische posten, die met het front meeverhuisden om eerste hulp aan de gewonden te verlenen. 57 CCS had zeven medewerkers en was van 14 oktober 1918 tot 15 november 1918 gestationeerd bij Quéant. Na drie dagen werd John overgebracht naar Camiers, een plaats aan de Franse kust, waar van juni 1915 tot januari 1919 eengeneral hospitalin gebruik was ("No. 22 Camiers). Vandaar vertrok hij naar Engeland. Op 8 november werd hij ingeschreven in het First Birmingham WarHospital.Drie dagen later, op 11 november 1918, tekenden de strijdende partijen in een treincoupé in de bossen bijCompiegneeen wapenstilstandovereenkomst, waardoor er feitelijk een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Maar voor John Grift was de diensttijd nog niet afgelopen. De schotwond veroorzaakte ernstige complicaties. Zijn been was flink gezwollen en ontstoken. Van 21 januari tot 14 maart 1919 verbleef hij ten zuiden van Londen, in het Military ConvalescentHospitalin het Woodcote Park bijEpsom.Daarna werd hij een kleine drie maanden verpleegd in het 16Canadian General HospitalinOrpington.Op 12 juni keerde hij voor 17 dagen terug naar Epsomen op 29 juni was hij weer terug inOrpington.Op 8 juli 1919 werd hij uit het ziekenhuis ontslagen en kon hij zich gereed maken voor de terugreis naar Canada. Daarvoor moest hij naar Liverpool, waar hij op 9 augustus 1919 aan boord ging van de HMT Caronia.

Op 20 augustus 1919 zwaaide John officieel af Hij werd onderscheiden met de British War Medalen de Victory Medal(foto) omdat hij was uitgezonden naar het oorlogsgebied in Frankrijk en daadwerkelijk aan de strijd had deelgenomen.

Bij zijn keuring voor militaire dienst in Nederland werd John vermeld als arbeider. Bij de keuring in Canada was het "farmer". Na de Eerste Wereldoorlog heeft hij tot zijn 65e jaar gewerkt als tuinman.

In 1936 wordt John Grift (Soest, Holland, 1885) nog vermeld in een immigratiedocument met betrekking totEastport, Idaho,U.S.A. Verdere bijzonderheden ontbreken.

Na zijn terugkeer van het slagveld in Frankrijk trouwde John Grift met KathleenAnnie Burstow. Zij was geboren in 1896 inKilburnbij London in Engeland. Mogelijk hebben zij elkaar ontmoet toen John in Engeland herstelde van zijn schotwond.

John overleed op 15 augustus 1969 in Vancouver,BritishColumbia, als gevolg van een hartaanval. Zijn vrouwKathleenoverleed op 15 november 1983 inSurrey, BritishColumbia. Haar dochter Charlotte Priestdeed aangifte van het overlijden.

Bronnen:
De informatie over John Grift is grotendeels gebaseerd op zijn buitengewoon uitvoerige militaire dossier, dat op internet is in te zien: LibraryandArchives Canada.PersonnelRecords oftheFirstWorldWar. Grift, John,Regimental Number 2379528.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto