Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

BOEKENPLANK

Prof. Dr. H. van der Linden
DE COPE
BIJDRAGE TOT DE RECHTSGESCHIEDENIS
VAN DE OPLEGGING DER
HOLLANDS-UTRECHTSE LAAGVLAKTE

Tussen de Hollandse geest en het Utrechtse zand strekt zich in westelijk Nederland de Hollands-Utrechtse laagvlakte uit. Dit enige honderden vierkante kilometers beslaande gebied, dat voor het overgrote deel uit veen en klei op veen bestaat, is in de loop van de middeleeuwen etappegewijs voor bewoning gewonnen.
De auteur behandelde in zijn in 1955 verschenen studie verschillende onderwerpen. Allereerst de vormgeving van de samenlevingsstructuur van het "nieuwe land" in al zijn aspecten. Dan de chronologie van het gehele gebeuren. Vervolgens de staatkundige betekenis van de verhoudingsgewijs enorme vergroting van de bewoonde cultuurgrond, die de "Grote Ontginning" met zich bracht.
Een diepgaand, systematisch bronnenonderzoek, gepaard gaand met een nauwkeurige verkenning van het huidige en vroegere kaartbeeld, voerde tot verrassende ontdekkingen. Zo bleek dat aan de openleggingen van de wildernis altijd een overeenkomst vooraf ging, een "cope", waarbij steeds ook vragen van incorporatie in rechts- en staats-' orde zijn geweest. Tevens ontdekte de auteur, dat in de verkaveling veel meer algemene systematiek is te vinden dan tot dusver werd aangenomen. Daaruit putte hij mede het bewijs, dat de stelselmatige ontginningen reeds in de vroege 11e eeuw een aanvang moeten hebben genomen. Deze bevinding voerde tot belangwekkende beschouwingen over de oudste geschiedenis van Holland en over de grondslagen van ons latere staatsbestel.
Ook wat de toenmalige rechtsverhoudingen betreft voerden de bronnen Van der Linden tot originele gezichtspunten.

De wetenschap is sedertdien niet stil blijven staan.
Daarbij bleven echter de hoofdgedachten van de auteur - nu hoogleraar Nederlandse rechtsgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam - tot op vandaag een centrale rol spelen.
Het begrip cope, is inmiddels volledig ingeburgerd.
Een ieder die zich hetzij in het algemeen hetzij voor een afzonderlijke streek of nederzetting met de oorsprong van de samenleving m Westelijk Nederland bezighoudt, dient nog altijd in eerste instantie bij deze studie te rade te gaan.
Steeds breder ook wordt langzamerhand beseft hoe hier een nieuw samenlevingstype van territoriaal gegarandeerde vrijheid onder erkend gezag, z'n bakermat had en zich van daaruit over andere delen van de Nederlanden en ver tot in Duitsland verspreidde.

In een tijdsgewricht van voortgaande machtige dijkbouw en inpolderingen is het bij uitstek intrigerend er kennis van te nemen hoe onze verre voorouders reeds op systematische en grootscheepse wijze hun bewoonbare wereld verruimden. 
Evenals bij de oorspronkelijke edities (1955/56) gaat ook bij de heruitgave een tweetal grote plattegronden.
Allereerst een herdruk van de Rijnlandse kaart van 1687; voorts een recente topografische kaart.

NIEUW is de toevoeging van vertalingen van alle Latijnse citaten.
Daarmede is deze veel gezochte klassieke studie voor een breder publiek toegankelijk gemaakt! l

Het formaat van het boek is 16 x 2 5 cm en het geheel gebonden in een kunstlederen band met goudopdruk. De kaarten en de Nederlandse vertaling van de Latijnse citaten zijn in een apart mapje bijgevoegd. Dankzij enige subsidiegevers kon de prijs beperkt blijven tot ƒ 65,— .

Een uitgave van
Uitgeversmij. CANALETTO
Alphen aan den Rijn

---

"Antiek in woord en beeld" door Anton van Oirschot, een uitgave van Uitgeverij Helmond te Helmond is een bijzondere verzameling van artikelen over antiek in de ruimste zin, want onder antiek verstaat men steeds meer een bijzonder omvangrijke en uiteenlopende reeks van voorwerpen van kunst en kunstnijverheid uit het verleden. Meubelen, klokken, beelden, koper, brons en tin, goud en zilver, aardewerk, porselein en glas, wapens, ijzer, boeken, kaarten en prenten, ikonen, tapijten en nog zoveel meer.
Voorwerpen, die door hun ouderdom en stijl waarde hebben verkregen voor liefhebbers en verzamelaars en beide groepen groeien met de dag.
Voor deze unieke uitgave, waarin talloze afbeeldingen in kleur en in zwart-wit zijn opgenomen, heeft de auteur Anton van Oirschot, die zelf al een veertiental boeken over antiek publiceerde, de medewerking gekregen van verschillende specialisten, zoals dr. W.P. Theunissen, bekend om zijn boeken over ikonen; Jan Sanders, die samen met Anton van Oirschot de eerste Nederlandse antiekcursus schreef, en die hierin bijdragen levert over tapijten, wandtapijten en aardewerk, en Burton Hobson, de Amerikaanse auteur van "Antiek kopen: Munten", terwijl daarnaast ook gebruik werd gemaakt van de inbreng, die de antiquairs B. Hüsstege en Stender hebben gehad in de boeken over respectievelijk antieke meubelen en antieke klokken en pendules van Anton van Oirschot.
Uitvoerig wordt in dit verzamelwerk ook ingegaan op de specifieke kenmerken van antiek en van de diverse stijlen, die zo duidelijk van invloed ziin geweest op wat mensen in een bepaalde periode hebben gemaakt; op de verschillende houtsoorten, die in de loop der tijden werden gebruikt, en op bedrog en bescherming bij koop en verkoop van antiek, waarbij een dankbaar gebruik werd gemaakt van adviezen van mr. W. Knitel, die hij voor de reeks "Antiek kopen" gaf, en van een scriptie over de civielrechtelijke aspecten van de handel in antiek, van P. Westerhof, M. Ledeboer-Wuylsteke en E. Gelderman.
"Antiek in woord en beeld" mag met recht een praktische handleiding voor antiekliefhebbers worden genoemd.

Dit boek, dat onlangs nog ƒ 55,- kostte, ligt nu in de boekhandel voor ƒ 24,50. Antiek voor een koopje!

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto