Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Voorwoord van het bestuur en de redactie

Het nieuwe kalenderjaar is voor de Historische Vereniging enerverend begonnen met de goed bezochte en bijzonder geslaagde Klitsavond. In Soesterberg is de eerste erfgoedbijeenkomst over poëziealbums geslaagd, inmiddels is de tweede bijeenkomst over de Postweg ook geweest. Deze positieve berichten geeft het bestuur en de redactie weer energie om vooruit te gaan. De ontwikkelingen rond het gemeentelijk archief en de monumentencommissie hebben onze volle aandacht.
De voorbereidingen voor de jaarvergadering zijn aan de gang en we hopen u allen weer te verwelkomen. De beschrijving van de "Kunstenaars in Soest" vordert gestaag en de wens is om nog dit jaar het boekwerk uit te brengen. Bij het uitwerken van het "huisartsen" themanummer blijkt er telkens weer nieuwe en soms ook onthullende informatie boven te komen, de moeite waard om het even uit te stellen.

Inhoud
In het begin van dit jaar kwam het nieuws dat op de toekomstige bouwlocatie Staringlaan interessante archeologische vondsten gedaan zijn. Maar eerst aandacht voor eerdere opgravingen naar grafheuvels. De observaties van een kleine schooljongen in Soesterberg voor ruim honderd jaar terug, geven goed weer wat er allemaal veranderd is. De klitsavond was aanleiding voor een artikel over burgermeesters van Soest, kunnen de thuisblijvers ook een beetje meegenieten. De bouwlocatie Staringlaan heeft al heel wat stof doen opwaaien, reden voor ons om nog eens in de archieven te duiken. Regelmatig krijgen we verzoekjes om wat hulp, soms eenvoudig op te lossen, en ook soms aanleiding voor een verhaal. Soldaat Schenk is daar een voorbeeld van. Terwijl in het Museum Oud Soest de tentoonstelling "200 jaar Koninkrijk" succesvol loopt, wordt er in Amersfoort een lezing gepresenteerd over "De Republiek van Bataven", u bent er ook welkom. Het gemeentewapen van Soest komt aan de orde. In dit nummer het tweede deel over de familie Beijer, waarbij het 125 jarig familiebedrijf een grote rol speelt. Tenslotte de regelmatig terugkerende rubrieken zoals een boekbespreking, Uit de bladen en Aanwinsten voor de geschiedschrijving van Soest.

Ledenbestand
Voor zover ons bekend zijn overleden de volgende leden: de heer Maarten Kooij, mevrouw To de Beer-Hoogeboom, de heer Gert Hartman en de heer Cees Hilhorst, een telg uit de tak Hilhorst die bekend was met de bijnaam 'broodje'. Wij wensen de nabestaanden de kracht toe om het verdriet te dragen. Gelukkig mogen we ook weer nieuwe leden verwelkomen: de heren W. van de Breemer en W. van Ee uit Soest en de heer W.D. Passenier uit Rotterdam.

Website
Bezoekt u ook eens de website van onze vereniging, het actuele nieuws zal daar als eerste opstaan. Daarnaast kunt u via de links terecht bij de trefwoordenindex, die uitgebreid wordt met een namenindex. Complete artikelen uit dit blad van voor 2000 kunt u integraal lezen door te linken naar www.sabine.nu. Tevens kunt u er diverse bronnen raadplegen, zoals het manuscript van ds. Bos en Notabel Bestuur. Ook de interviews in het kader van de "Mondelinge geschiedenis" zijn te beluisteren. De werkgroep Soesterberg heeft haar eigen pagina. Ook kunt u onze websites "Verdwenen Soest Hervonden" en "Soest op de Kaart" bezoeken.

Terugblik op het vorige nummer.
Een uitgebreide reactie mochten we ontvangen van de heer W.D. Passenier uit Rotterdam op het artikel "Oorlogstragedie te Soestdijk zonder monument". Auteur Richard de Mos gaat samen met Willem Passenier — die tijdens en na de oorlog aan de Wilhelminalaan woonde — werken aan een vervolg. Inmiddels heeft hij al veel aantekeningen ingestuurd en de foto van hem met drie Canadese militairen die ook aan de Wilhelminalaan verbleven, we komen daarop terug. Bij dit genoemde artikel is verzuimd te vermelden dat de foto gemaakt op de begraafplaats Hilversum van de hand van Piet van Elteren is. Hij is er speciaal naar toe gereisd om de graven van de omgekomen Britse militairen te fotograveren, onze dank daarvoor.

De heer Jean Meerts, kenner van het gebied en zijn historie, attendeerde ons erop dat de Paltz niet gelegen is op de voormalige Heezer Eng maar in de nabijheid daarvan. Ook was hem opgevallen dat op oudere kaarten en in documenten de naam Paltz vaak als Palts of ook wel alsPalsgeschreven werd. Nu is dat laatste weinig opmerkelijk, Soest werd in het verleden ook vaak als Zoest geschreven, daarmee verandert er niets aan de naamsverklaring.

Ook de monnik zonder hoofd gaf aanleiding tot reacties. In een van de eerste nummers van dit blad (winter 1980/1981 lste jrg. Nr.3 blz. 4 en 5) stond een artikeltje van mevrouw C.A. Luitwieler over de Paltz. Zij beschrijft de grot als op een 'hunebed gelijkend'. Daarin stond Mozes bij de stenen tafelen en een waterval, die de waterdoorgang door de Rode Zee voorstelde. Zo kan je het ook bekijken en hier zal het laatste woord nog wel niet over geschreven zijn.

Betreffende het artikel over Huize de Batenburg kregen we een reactie uit Leusden. José Huurdeman, bestuurslid van de Historische Kring Leusden, opperde de suggestie dat H. Kroes weleens de architect van de Batenburg kon zijn. De bouwstijl toont veel gelijkenis met huize Sint Anfridus in Hamersveld, waarvan wel bekend is wie het ontworpen heeft. Dit voormalig klooster, tevens in gebruik als meisjesschool, is ontworpen en gebouwd rond 1898 (helaas gesloopt rond 1980), dus maar enkele jaren later dan de Batenburg. Van architect Herman Kroes (1864-1952) is een ander bouwwerk in Soest/Soesterberg bekend, namelijk de voormalige pastorie van de H. Carolus Borromeuskerk aan de Rademakerstraat 75 te Soesterberg. Maar dit bakstenen herenhuis dateert uit 1924 en gezien de tijdsomstandigheden is het veel soberder qua tierelantijnen dan waar Kroes bekend om staat. Misschien wel typerend voor zijn werk, zijn de mozakkvormen boven de raampartijen die ook bij de Batenburg te zien zijn. Wat ook de keuze voor de architect Kroes van de opdrachtgever gemeentelijk geneesheer dokter Batenburg bepleit kan hebben, is het gemeenschappelijke Rooms-katholieke geloof en de daarbij behorende connecties. Mogelijk zijn er nu weer nieuwe aanknopingspunten te vinden om de identiteit van de bouwkundige te achterhalen.

Een reactie heeft betrekking op een eerder verschenen nummer (voorjaar 1993 13de jrg. Nr. 4) van dit blad. Het gaat over de vroegere bewoners van Lange Brinkweg 28c en wel het bakhuis gedeelte van deze eeuwenoude boerderij. De bewoonster van het hoofdgedeelte heeft de geschiedenis van bewoning boeiend beschreven, ook van het bakhuis. Maar in haar enthousiasme heeft ze geschreven dat Ep van Soeren met zijn gezin en twee koeien in het bakhuis woonden. Volgens kleinzoon Bert van Soeren had grootvaderElbertvan Soeren (1907-1972) de koeien in de erachter liggende schaapskooi staan.

Toekomst
Tegenwoordig het nieuwe modewoord: participeren. Ook wij hopen dat u nog meer in de vereniging wilt participeren. Dat kan al door uw familie, vrienden, buren en kennissen te wijzen op onze vereniging, nieuwe leden zijn altijd welkom. Ook artikelen voor dit blad zijn welkom evenals fotomateriaal of historische documenten. Verder hopen we u graag te ontmoeten bij onze activiteiten, zoals de lezing over de Koude Oorlog en deStay Behindorganisatie op 1 april aanstaande.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto