Historische Vereniging
Soest/Soesterberg

035-602 38 78
info@hvsoest.nl


RETO


Historische Vereniging Soest/Soesterberg is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Trefwoord 'Groenten en fruithandel'

Zoete de, T Track 1Geboren op 2 maart 1924 op de Veenhuizerweg (ter hoogte van het einde van de Hartweg. Daarna verhuisd naar Hartweg 54 waar vader een winkel in begonnen. Handelde in groenten en fruit. Vader was Dorus de Zoete. Moeder was:Rita Groenestein komende van de Wieksloterweg. Opa was ook een Dorus de Zoete en liep wacht bij paleis. Op Groenestein werkte op W.Arntzstichting in Den Dolder. De school aan de Beetslaan bezocht. Onderwijzers: van Wely, Hofstede, Wassink en Verschoor. Klasgenoten:Annie Schouten.

Zoete de, T Track 2De groenten en fruit die door vader op de veiling werden gekocht moesten vervolgens worden uitgevent. Klanten waren o.a. verschillende inrichtingen. Genoemd wordt o.a. de Rozenkruisers in Maartensdijk waar op zondag moest worden geleverd. O.a. geschilde aardappelen en de schillen moesten ook worden ingeleverd. Ook de Ernst Sillemhoeve en Prins Hendrikhof behoorden tot klantenkring. Maar ook arbeiderswijken als Molenstraat en Beetslaan. In jaren dertig moest vaak op krediet worden geleverd.
Oorlog stond voor Tijmen voor een belangrijk deel uit arbeidsinzet en het ontkomen daaraan. Eerst gewerkt op Soesterberg. Vervolgens de bunkers op de Eng schoongemaakt. Daarna geholpen bij aanleg vliegveld bij Havelte. Vervolgens naar Wijk aan Zee en vandaar naar Duitsland. Daar 9 maanden in fabriek gewerkt.. Vervolgens met verlof naar Nederland. Verhaal over terugreis en thuiskomst.

Zoete de, T Track 4Herinneringen aan wielersport en de club Hard gaat ie. In jeugd ook gevoetbald op terrein bij Kostverlorenweg.
Getrouwd in 1950 na 5 jaar verkering. In verkeringstijd veel motor gereden.
De zaak van vader overgenomen in 1974. Daarna samen met broer de zaak voortgezet tot 1982/1983. Daarna gaan werken bij Roos op hoek Steenhoffstraat/Dalweg. Sinasappelen inpakken en helpen bij uitventen. Later hetzelfde bij v.d.Hoef en Rijn te Amersfoort toto op de dag van vandaag.
Samen met vrouw actief in kledinginzameling voor Polen en nu voor RoemeniŽ.
Kinderen hebben Groen van Prinstererschool bezocht.

Zoete de, T Track 5Enthousiast verhaal over RoemeniŽ en het bouwen van een huis daar voor een jongen. Herinneringen aan vroeger o.a. Ďde bosjes van Casius (terrein in driehoek Koninginnelaan Hartweg en Nieuweweg. Werd ook wel De Driest genoemd. Er waren ontzettend veel winkels in de buurt. (Een door hem opgestelde lijst bevindt zich in het archief van de HVS in het Museum Oud Soest). Nog een paar anekdotes uit de tijd dat groenten werden uitgevent.