Trefwoord 'Evacuatie'

Dijssel-van Asch v.d., R Track 4Oorlogstijd (evacuatie in 1940 en herinnering aan verblijf in schuilkelder bij huis). Echtgenoot Anton v.d. Dijssel ontmoet omdat hij vaak op de zaak kwam. Op 28 jarige leeftijd (na 3jaar verkering) getrouwd en gaan wonen op Lange Brinkweg. Anton heeft de zaak in 1955 overgenomen van zijn vader.

Oversteegen, J Track 1Geboren op 23 april 1933 te Amsterdam. Na een half jaar opgenomen in pleeggezin (van oom) S.F. Besselsen te Soest aan de Heuvelweg. Opgegroeid in de omgeving van het buitengoed van de heer Iburg (later Braamhage). Op de plek waar nu de Rupertlaan is was destijds een kwekerij van Kuijer uit Baarn.
In het begin van de oorlog geëvacueerd naar Enkhuizen. Had toen waterpokken en moest in een afzonderlijke ziekencoupe(een soort veewagen) van de trein worden vervoerd.
Op school gegaan aan de Beetslaan. Tijdens oorlog met school o.a. gezeten aan de Klaarwaterweg, de Regentesselaan (een zaaltje bij de Emmakerk) en later het paleis Soestdijk. Onderwijzers waren in die tijd: van Wely, de Boer en Uiterwijk( een broer van Chris).
Klasgenoten : Ad Breij (zon van drogist) en Casper Smit.
De belangstelling voor de muziek is begonnen met een blikken trommel. Bij de bevrijding met vader de straat op. Toen op 12 jarige leeftijd lid geworden van PVO

Vonk,P Track 2Op school aan de Pr.Bernhardlaan bij meester Van der Flier. Gereformeerd van huis uit. Het was vaak ravotten met de jongens van de katholieke school. Overigens was de klantenkring – religieus gezien – gemengd.
Op leeftijd van 13 jaar naar de banketbakkersschool in Amsterdam. ’ s Avonds naar de handelsavondschool in Baarn.
Bij het uitbreken van de oorlog geëvacueerd naar Andijk. Lopen naar station van Baarn samen met anderen uit de buurt (kruidenier van Haarlem, kruidenier Mets). Moeder had een doos King-pepermunt meegenomen voor onderweg.
Bij terugkomst waren de Nederlandse militairen die gelegerd waren in Braamhage ook verdwenen. Ook een luitenant (Van Zwanenburg) – een jood – die ingekwartierd was in de bakkerszaak was verdwenen. Na 5 jaar bleek dat hij gedurende de hele oorlog ondergedoken was met z’ n gezin bij Mientje Dorrestein (ijzerwinkel) aan de overkant van de straat.
Herinneringen aan de villa en tuin van Iburg (o.a. schaatsenrijden op vijver)