Trefwoord 'Birkstraat'

Hofslot van, W Track 1Geboren 10 juli 1937. Boerderij door grootvader gebouwd in 1891. Vroeger heeft er waarschijnlijk een soort landhuis gestaan. Toen in 1974 een nieuwe ligboxenstal werd gebouwd kon de gracht ( aan het profiel van de grond) worden herkend. Toen gas- en waterleiding werd gegraven zijn er ook fundamenten ontdekt en scherven van plavuizen gevonden. Ook bij het graven van zinkputten stuitte men op fundamenten.

Kortekaas, N Track 4Na lagere school gelijk in de handel gegaan. Woonde op huurboerderij van jhr.Roell. Landgoed Vosselveld was zeer groot. Liep van Maarschalkersteeg tot aan de Soesterbergsestraat en van de Van Beuningenlaan tot Birkstraat. Jhr.Roell heeft toen Zonneheuvel gebouwd.

Bij mobilisatie zes soldaten in huis. Die werkten mee aan de bouw van een stelling aan de Kleine Melm. Zelf kreeg hij een ‘ ausweiss’ voor de landbouw. In oktober 1944 station in Amersfoort gebombardeerd. Toen razzia in Soest voor arbeidskrachten. Heeft toen 2 maanden in Amersfoort gezeten. Barakken aan de Zonnebloemstraat ( nu Noorderwierstraat).

Roest, A Track 5Herinnering aan natuur in Soesterveen. Vergelijking van deze tijd met vroegere tijd toen het gemoedelijker en gezelliger was.
Toename verkeer langs Birkstraat in 30 jaar is enorm.

Valkenet, C Track 1Geboren op adres Kerkstraat 14 (later is dat Kerkstraat 28 geworden). Vader was Hendricus Cornelis Valkenet. Moeder was een dochter van de bekende Peter v.d. Breemer.
Opa Valkenet is begonnen op de pel waar nu Plekkepoel zit aan de Birkstraat (eerder zal daar de fietsenmakerij van Van Boeijen)
Vader was smid.
Na 2 jaar op de Bonifaciusschool te hebben gezeten (o.a. in de klas bij meester Horvers) moest hij samen met z’ n broers naar de kostschool te St. Michelsgestel. Tot aan zijn 18e jaar heeft hij op kostschool gezeten. Daar moest hij o.a. franse taal leren spreken. O.a. in de kostschoolperiode 3 jaar op de ambachtsschool gezeten.
Tijdens de vakanties in Soest was hij vaak bij tante Bertha die getrouwd was met Jan Mulders, de molenaar van De Vlijt.