Zoete de, T (geb.1924)

AdresKorte Hartweg Soest
GeborenVeenhuizerweg Soest
Beroephandelaar in groenten

Track 1Geboren op 2 maart 1924 op de Veenhuizerweg (ter hoogte van het einde van de Hartweg. Daarna verhuisd naar Hartweg 54 waar vader een winkel in begonnen. Handelde in groenten en fruit. Vader was Dorus de Zoete. Moeder was:Rita Groenestein komende van de Wieksloterweg. Opa was ook een Dorus de Zoete en liep wacht bij paleis. Op Groenestein werkte op W.Arntzstichting in Den Dolder. De school aan de Beetslaan bezocht. Onderwijzers: van Wely, Hofstede, Wassink en Verschoor. Klasgenoten:Annie Schouten.

Track 2De groenten en fruit die door vader op de veiling werden gekocht moesten vervolgens worden uitgevent. Klanten waren o.a. verschillende inrichtingen. Genoemd wordt o.a. de Rozenkruisers in Maartensdijk waar op zondag moest worden geleverd. O.a. geschilde aardappelen en de schillen moesten ook worden ingeleverd. Ook de Ernst Sillemhoeve en Prins Hendrikhof behoorden tot klantenkring. Maar ook arbeiderswijken als Molenstraat en Beetslaan. In jaren dertig moest vaak op krediet worden geleverd.
Oorlog stond voor Tijmen voor een belangrijk deel uit arbeidsinzet en het ontkomen daaraan. Eerst gewerkt op Soesterberg. Vervolgens de bunkers op de Eng schoongemaakt. Daarna geholpen bij aanleg vliegveld bij Havelte. Vervolgens naar Wijk aan Zee en vandaar naar Duitsland. Daar 9 maanden in fabriek gewerkt.. Vervolgens met verlof naar Nederland. Verhaal over terugreis en thuiskomst.

Track 3Moesten terug naar Duitsland, maar wilde niet. Kwam terecht in Stampersgat. Later ook in Amersfoort gewerkt (wachtlopen en rails maken) Een paar keer opgepakt maar de dans toch weer ontsprongen. Verhaal over houtzagen tijdens de oorlog (vlak voor bevrijding) en Duitsers in kelder van schuur bij huis.

Track 4Herinneringen aan wielersport en de club Hard gaat ie. In jeugd ook gevoetbald op terrein bij Kostverlorenweg.
Getrouwd in 1950 na 5 jaar verkering. In verkeringstijd veel motor gereden.
De zaak van vader overgenomen in 1974. Daarna samen met broer de zaak voortgezet tot 1982/1983. Daarna gaan werken bij Roos op hoek Steenhoffstraat/Dalweg. Sinasappelen inpakken en helpen bij uitventen. Later hetzelfde bij v.d.Hoef en Rijn te Amersfoort toto op de dag van vandaag.
Samen met vrouw actief in kledinginzameling voor Polen en nu voor RoemeniŽ.
Kinderen hebben Groen van Prinstererschool bezocht.

Track 5Enthousiast verhaal over RoemeniŽ en het bouwen van een huis daar voor een jongen. Herinneringen aan vroeger o.a. Ďde bosjes van Casius (terrein in driehoek Koninginnelaan Hartweg en Nieuweweg. Werd ook wel De Driest genoemd. Er waren ontzettend veel winkels in de buurt. (Een door hem opgestelde lijst bevindt zich in het archief van de HVS in het Museum Oud Soest). Nog een paar anekdotes uit de tijd dat groenten werden uitgevent.