Historische Vereniging
Soest/Soesterberg

035-602 38 78
info@hvsoest.nl


RETO


Historische Vereniging Soest/Soesterberg is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Daatselaar-Couwenberg van,C

Terug naar overzicht

Geïnterviewd doorJan Visser op 1-11-2000
AdresBurg.Grothestraat 82(Marienburg) Soest
GeborenVeenhuizerstraat 49 Soest
Beroephandwerkzaak


Track 1In 1920 in Soest komen wonen op het adres Veenhuizerstraat 49a. Veenhuizerstraat was toen nog een zandpad. De Beetslaan noemden ze het zwarte pad. Vader was onderwijzer aan de Mariaschool (1e of 2e klas).
Herinnert zicht nog het opknappen van de Koninginnelaan (vroeger Veenuizerstraat). Bij de opening van de vernieuwde Koninginnelaan mocht zij de schaar aanbieden aan de burgemeester (zie foto op blz. 40 van het boek 100 jaar Soest en Soesterberg in beeld van Gerth en Piekema). Haar vader zat in het feestcomite.
Bezocht aan de Mariaschool.

Track 2Huishoudschool bezocht in Hilversum. Daarna stage lopen in wolwinkel (was gevestigd in autokluis van Alblas). Later (1938) handwerkwinkel begonnen op adres Koninginnelaan 20. Daar 30 jaar gezeten (waar nu modezaak zit van Berghauser Pont). Overigens van 1936-1938 nog 2 jaar gewoond o adres Koninginnelaan 38 in pand dat gehuurd was van Westemeijer (die cafe had aan Birkstraat. (is naast het pand waar nu wijnerij zit)
"Vroeger kwamen ze als een trui werd gebreid elke week een knotje halen." In de kelder werd de voorraad bewaard

Track 3Veranderingen in kerkelijk leven worden besproken. "Latijnse gezangen van vroeger ken ik nog uit mijn hoofd". Naar zangkoor geweest om er 's avonds uit te kunnen gaan. "Maar als ik terugkwam 's avonds om 11 uur stond de jus-pan nog op tafel". Kon overigens niet zingen. "Als ik naast van Schepop (bekend dirigent, getrouwd met een dochter van kruidenier Rasch van de Koninginnelaan, een vriendin van de geinterviewde) zat dan ging ik play-backen."

Track 4In 1945 getrouwd. De oorlog niet echt aan de lijve ervaren. Wel op voedseltocht geweest naar Achterhoek. Ook nog herinnering aan verduistering van ramen op verjaardag van zus.
Nieuwerhoek was vroeger mooi plantsoen met fontein. In Eemland gedanst. Herinnering aan waterfietsen in Braamhage.

Track 5Als vader en moeder los gelaten zouden worden in Soest nu, zouden ze niet weten waar ze waren.