Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

De viering van "900 jaar Soest" in 1929

Joop Piekema

Op 16 juli 1929 doet het bestuur van de Vereeniging tot bevordering van het vreemdelingenverkeer "Soest Vooruit" aan de gemeenteraad het verzoek om uit de gemeentekas een subsidie van f 1.000,-- te willen verstrekken, en een bedrag van nogmaals f 1.000,-- te willen garanderen in een eventueel tekort. Er is feest op komst ......
Want — zo schrijft het bestuur - "als vaststaand is aan te toonen dat onze Gemeente Soest dit jaar gedurende negen eeuwen heeft bestaan". Inmiddels weten we beter. De Baarnse onderwijzer, archivaris en regionaal geschiedschrijver Teunis Pluim blijkt een noodlottige rekenfout te hebben gemaakt, waardoor — achteraf bezien - de viering al in 1928 had moeten plaats vinden. (Verwezen wordt naar het artikel van A.F.M. Reichgelt, getiteld "Datering oudste oorkonde van Soest", verschenen in "Van Zoys tot Soest", jaargang 14 nr 3).
In de raadsvergadering van 24 juli 1929 wordt het verzoek van "Soest Vooruit" zonder beraadslaging gehonoreerd. Voorts besluit de raad om aan B & W een krediet tot maximaal f 4.000,--- te verlenen ter voorziening in de officiële herdenking van het 900 jarig bestaan van Soest. De grootste kostenpost voor de gemeente vormt de "verlichting Raadhuis, Rosarium en zuilen" ad f 1.177,84.
De Inspecteur van het Lager Onderwijs in de inspectie Amersfoort schrijft op 26 augustus 1929 aan B & W geen bezwaar te hebben tegen het geven van een buitengewone vakantie op de feestdagen 27 t/m 30 augustus aan de openbare scholen — daarbij doet hij het verzoek te willen bevorderen dat de schoolbesturen van de bijzonder lagere scholen op die dagen eveneens vrij geven.
Er is, in de weken vooraf, door "Soest Vooruit" veel werk verzet — dit blijkt uit het omvangrijke feestprogramma. Regelmatig verschijnen advertenties van "Soest Vooruit" in de bladen ter opwekking om deel te nemen aan de diverse activiteiten en wedstrijden waarbij voor de winnaars "hooge geldprijzen" in het vooruitzicht worden gesteld.
Toch is er ook kritiek met name vanuit de Protestant-Christelijke hoek. De kritiek richt zich tegen de te houden kermis. Op 7 augustus 1929 wendt het bestuur van de Vereeniging "Een School met den Bijbel" zich met een adres tot de gemeenteraad. Het is een protest tegen de subsidieverstrekking aan "Soest Vooruit", want "op deze wijze (worden) de belastinggelden der burgerij (....) gegevenzóó,dat een groot deel der gemeentenaren, dat in kermisvieren een verlaging van het zedelijk peil van den mensch ziet, van het genot dier gelden wordt uitgesloten". Men hoopt wellicht steun te vinden bij de zéér anti-kermis gezinde burgemeester Deketh. Het college van B & W adviseert de raad evenwel om het protest voor kennisgeving aan te nemen, hetgeen ook gebeurt. Dan is het feest al lang voorbij. Gezien de ruime meerderheid van RoomsKatholieken en Vrijheidsbonders in de raad maakt het protest geen schijn van kans.

Weersgesteldheid op de feestdagen
Van 27 t/m 31 augustus 1929 is het alle dagen prachtig zomerweer. De maximum temperatuur in De Bilt is op de achtereenvolgende dagen respectievelijk 28, 26, 23, 27, 30 gr. C.

dinsdag 27 augustus 1929 - de eerste feestdag
"Reeds vroeg in den morgen was het (...) merkbaar — zo getuigt "De Soester" - dat Soest uit haar slaap zou geraken, drommen kinderen met sjerpen getooid formeerden optochten, vele vlaggen werden ontplooid, kooplieden met feestartikelen kwamen beladen, kortom de menigte kwam in feeststemming".

De officiële herdenking vangt aan met een herdenkingsdienst in de Ned.Herv. Kerk, die door de AVRO wordt uitgezonden. Om 10.00 uur "konden de deuren worden geopend om de stroomen volks binnen te laten die de plechtigheid wenschten bij te wonen. Toen de oude klokken, die van 10 uur af hun zwaar geluid over Soest uitgalmden, te half 11 zwegen, was de kerk tjokvol; in de zijgangen moesten nog stoelen worden bijgeplaatst"- aldus "De Soester".

Aanwezig zijn (o.a.): Statenlid Weijkamp uit Baarn, burgemeester G. Deketh van Soest in ambtskostuum met steek en degen, vergezeld van de wethouders A. Endendijk en A.J.C. Koenders, de burgemeester van Utrecht de heer Fokkema Andrae, de burgemeester van Zeist baron Van Tuyl van Seerooskerken, de burgemeester van Baarn Jhr van Reenen en de waarnemend burgemeester van De Bilt de heer van Everdingen; voorts de commandant van de luchtvaartafdeling te Soesterberg, kolonel Hardenberg, de raadsleden, de hoofden der scholen, de hoofden van de verschillende takken van gemeentedienst en alle gemeenteambtenaren, en vele andere notabelen en ingezetenen. "Precies 10 minuten over half 11 — we citeren weer "De Soester" - trad H.M. de Koningin Moeder binnen vergezeld van den burgemeester in ambtsgewaad, die Haar naar Hare zitplaats geleidde, terwijl het orgel het majestueuze Wilhelmus speelde, uit volle borst door alle aanwezigen meegezongen. Daarna betrad de burgemeester den kansel en sprak een kort inleidend woord, (...) waarin hij (....) de schoonheid onzer gemeente schetste". Vervolgens zingt mejuffrouw A.E. Schippers, met instrumentale begeleiding, het Onze Vader. Dan betreedt de heer T. Pluim het podium om een langdurige redevoering af te steken over de historie van Soest. Twaalf volgetikte A4-tjes maar liefst! Geen wonder dat de rede halverwege moet worden onderbroken door gezang van mejuffrouw Schippers — daarbij valt het de recensent van "De Soester" meteen op dat zij "in haar eerste liederen niet gedisponeerd scheen". Ook over de cellist is commentator niet zo tevreden: "kundig" is hij wel, maar aan zijn spel ontbreekt alle warmte. Als Pluim het einde van zijn rede nadert, refereert hij, in bloemrijke taal, aan de "afscheidingsbeweging" van Soesterberg in 1925-1927, toen "heel Soesterberg dreigde af te vallen". Neen, dát nooit, zo luidt Pluim's "Mahnruf', want "Soest wil één en ondeelbaar blijven. Ingezetenen van Soest, laat dat niet toe: gedenkt aan uw voorvaderen, die zoo met man en macht hun goed recht op hun eigendom, al was 't maar één klein vak grond, een druppel aan de emmer, - hebben verdedigd. Gij moogt er trotsch op zijn" — zo eindigt spreker — "dat negen eeuwen op U nederzien, staat dus niet toe, dat men U ook maar een duimbreed gronds ontnemen!". De plechtigheid — het moet voor de gasten een lange zit zijn geweest! - wordt besloten met het "Nun danket Allen Gott",van Johan Crger, - door organist F. Breekveldt "grootsch vertolkt".
Om 15.00 uur zou het Soesterbergse muziekcorps "Avia" in de muziektent voor het raadhuis een concert geven, maar helaas is op dat moment daar noch een lessenaar noch een stoel aanwezig. Foutje! Om 15.30 uur is het probleem verholpen en gaan de eerste tonen de lucht in. Zónder gemeentebestuur, want B. en W. moeten dan naar binnen in verband met de om 15.30 uur ten raadhuize aanvangende receptie. Naast de notabelen eerder genoemd zijn daar ook aanwezig o.a. Jhr. P.P. de Beaufort uit Driebergen, oud-burgemeester van Soest, en mevrouw de weduwe Loten van Doelen Grothe, echtgenote van de oudburgemeester van Soest. Ter receptie kan het herdenkingsalbum worden getekend dat zal worden aangeboden aan H.M. de Koningin. Voorts kunnen de gasten, onder het nuttigen van een hapje en een drankje, een kleine expositie over oud-Soest bekijken.
"Hierna begaven zeer velen zich - wij citeren weer "De Soester" - naar het terrein van de Gemeentelijke Gasfabriek (aan de Lange Brinkweg, JJP) waar voor rekening van exploitant "De Naald", het bekende theehuis (aan de Stadhouderslaan, JJP) de "Glimballon" bestuurd door W. Pottum het luchtruim zou kiezen. Fier stond zij te pralen in de middagzon gevuld met 850 kubieke meter gas, dat van zeer goede kwaliteit was, zoodat de vulling vlug geschiedde. Spoedig waren de toebereidselen gemaakt, de ballast en reclame ingeladen en de bevoorrechte abonné van dit blad, de heer A.L. van Beusekom uit de Spoorstraat met den luchtvaarder stapte in. Statig ging op het commando "los de ballon" (deze) het luchtruim in en bewoog zich statig in zuidoostelijke richting, nagestaard en toegejuicht door honderden. (.....) Op een flinke hoogte werd een parachutist losgelaten in de vorm van een pop, welke plechtstatig naar beneden kwam, voor den vinder een buitenkansje". Uiteindelijk zal de ballon in Eemnes, in de weilanden neerkomen, waarbij men op een haartje na een hek met prikkeldraad kan ontwijken. Van Beusekom wijdt er een omstandig artikel aan in De Soester, getiteld "Mijn emotievolle ballontocht".
Vanaf 19.00 uur defileren de plaatselijke verenigingen langs het raadhuis. In de stoet lopen mee: PVO; Bond van Oud Onderofficieren.; Middenstandsvereniging "Soest Vooruit"; Slagersvereniging; Christelijke Oranjevereniging; Friesche Club; Christelijke Boerenbond, H. Vincentiusvereniging; Dam- en Schaakclub; Moderne Bouwvakarbeiders, R.K. Bouwvakarbeiders, Ned. Chr. Bouwvakarbeiders; Mannenzangvereniging en Kinderkoor "Apollo"; R.K. Werkliedenvereniging Soest en idem Soesterberg; Landarbeidersbond; Soester Turnkring; Mondharmonicaclub "Bravo"; Boeren en Tuindersbond met maalderij, bijenafdeling en zuivelbereiding; de Vrijwillige Brandweer; Meisjesvereniging St. Jozef. De besturen van de verenigingen worden door B. en W. op het raadhuis ontvangen waarbij ze in de gelegenheid worden gesteld het herdenkingsalbum te tekenen.

Om 20.00 uur geeft PVO een concert in het prachtig versierde en geïllumineerde Rosarium — de voorgevel van het raadhuis ertegenover is óókgeïllumineerd. Vele middenstandszaken en andere instellingen doen mee aan de illuminatiewedstrijd, zoals Mariënburg; de Ned. Middenstandsbank aan de Van Weedestraat, de Baarnse Bakkerij aan de Burg. Grothestraat; de tuinen van notaris Dammers (nu Lindenhof); Gebroeders Sukkel, Joh. Bosboom e.a. Vele winkels zetten hun beste beentje voor door hun etalages mooi uit te stallen. De illuminatiewedstrijd voor de gevels wordt gewonnen door slagerij J.P. Matthijsen aan de F.C.Kuyperstraat — die voor de tuinen door Nieuw Mariënburg op Nieuwerhoek. "In de café's werd — aldus De Soester — druk gefeest, o.a. in De Gouden Ploeg, Hotel Okhysen, café Verkerk e.a. Overal was het gezellig vol, geen wanklank werd vernomen. Men was en gevoelde zich één, het was een echt nationaal feest".

Woensdag 28 augustus 1929 - de tweede feestdag
Het is de dag van de optocht met voorstellingen uit oud en nieuw Soest. De deelnemers verzamelen zich om 09.00 uur met hun versierde voertuigen aan de Bartolottilaan en rijden vervolgens, met de muziek van het 1eRegiment Huzaren uit Amersfoort voorop, en in 't midden aangevuld door PVO, via de Van Beuningenlaan, Soesterbergsestraat, Kerkstraat, Middelwijkstraat enzovoorts naar het Koninklijk Paleis. De terugreis voert over de Koninginnelaan, Beetzlaan, Waldeck Pyrmontlaan en Julianastraat (nu Julianalaan) naar het eindpunt Julianaplein, waar de stoet zich ontbindt. "Te negen uur" — aldus het commentaar in "De Soester" — "kwamen van alle zijden versierde auto's fietsers, praalwagens en tilbury's opzetten, waarvan de meesten veel werk hadden gemaakt. (....) Bij de versierde rijwielen zagen wij o.a. een baby kinderwagen, een kruikar, zwaan, vliegmachine terwijl alle zwijntjes (hier gebruikte dieventaal voor fietsen, JJP) keurig in de bloemetjes waren gezet. Een sjees was er bij uit het jaar 1830, jammer dat het paar dat de sjees bereed niet in een even oud pakje was gestoken. (.... )
Zeer typisch was (de praalwagen van) de Soester boerenwoning, ook weer te betreuren dat zij niet door een ouden Soester boer werd bestuurd; dit zou 't karakter ten goede zijn gekomen. De oude handspuit uit het Koninklijk Paleis en de zeer moderne autospuit, maandag afgeleverd door de Fa J.v.d. Ploeg uit Apeldoorn, gaf de steeds voortschrijdende techniek schitterend weer. Ook de imitatie paardentram en de zeswielerbus van de onderneming Geerestein gaf een treffende tegenstelling. (De Soester paardentram -, "opoe tram" genoemd - was in augustus 1922, precies zeven jaar eerder, uit het straatbeeld verdwenen, JJP). Daarentegen was de oude diligence met de vier paarden bespannen en de vroolijke groep in Biedermeiercostuum een schilderij, wat zeer leek op een der stukken uit het Rijksmuseum. (...) Het oude schuttersvendel met haar vlag uit 1500 had veel bekijks. De bereden schutters hadden hun rossen opgepoetst dat ze glommen als spek. De oude klepperman, de postbode en de drie nachtwachts (en het) boogschuttersgilde geleken een sprookje uit lang vervlogen dagen. Hierop volgden nog de edellieden met hun aanvoeder Jan van Gaesbeek, heer van Soest. (.....) Langs de voorgeschreven weg trok de stoet langs een dichte haag van verheugde toeschouwers, wien de lach op het gelaat lag bij het zien voorbijgaan van oud en nieuw Soest. Het hoofddoel was het defilé voor het Koninklijk Paleis, waar H.M. de Koningin met haar hofstoet op het bordes de komst afwachtte.

Schitterend was de aanblik onder het reusachtig gebladerte (.....), het voorbijtrekken geleek een sprookje uit de 1001 nacht. (.....) De jonge dames Koenders, Dammers en Kraayenbrink boden H.M. een fraaie mand bloemen aan waarvoor H.M. vriendelijk dankte".
Om 15.00 uur wordt de kermis op het feestterrein aan de Spoorstraat geopend verklaard. Het loopt er storm! — oordeelt "De Soester: "De Deensche hoogschommel, de rollende vloer, de autobaan, de schiettent, het hooge hoed raken, de zweef, het luguber vlooientheater, alles had direct plaats tekort, terwijl de drink- en eetgelegenheden goede zaken maakten". Hoewel dronkenschap niet voorkomt, doet zich, blijkens "De Soester" 's middags toch wel een incident in die richting voor, want "twee personen ( kregen) een woordenwisseling waarmede een derde zich bemoeide, tengevolge waarvan deze een klap met een Engelsche sleutel op het hoofd kreeg.

Deze lichte verwonding werd door de op het terrein aanwezige EHBO behandeld, waarna de verwonde huiswaarts kon keeren. Tegen den dader B. is proces-verbaal opgemaakt. Een toeschouwer van dit gebeuren viel flauw, blijkbaar door de emotie van het oogenblik, doch kon gelukkig spoedig bijgemaakt (bedoeld zal zijn: bijgebracht, JJP) worden".
Om 15.30 komen, eveneens op het feestterrein, 39 tilbury's en sjezen aan de start voor het ringsteken. De eerste prijs in het ringsteken voor paren met tweewielige wagens wordt gewonnen door W. Schimmel met G. van Breemen.
's Avonds biedt het gemeentebestuur de Soester ambtenaren een feestavond aan in het Verenigingsgebouw aan de Steenhoffstraat, met een optreden van de welbekende conferencier Kees Pruis.

Donderdag 29 augustus 1929 - de derde feestdag
Om 10.15 uur arriveren in touringcars zo'n 350 leden van de Nederlandsche Bond van Gemeenteambtenaren bij het gemeentehuis. Ze worden de raadszaal binnengeloodst die meteen tjokvol is! Eén der aanwezigen heeft de vrijheid gevonden zich in Zuid-Bevelandse klederdracht te steken — het is de burgemeester van de gemeente Wemeldinge. De ambtenaren zijn, in verband met een congres, op doorreis door een drietal gemeenten die 900 jaar geleden voor het eerst in oorkonden worden genoemd, te weten Soest, Zeist en Amersfoort. Burgemeester Deketh heet een ieder van harte welkom en hij spreekt de wens uit dat "gelijk Soest haar 900 jarige bestaan viert, ook de Bond dit voorrecht zal mogen deelachtig worden".
Na veel lovende woorden over en weer begeeft het gezelschap zich naar buiten waar ze op de kiek worden gezet. "De muziek van het le Regiment Huzaren, welke juist haar rondgang door het dorp maakte, gaf als attentie een extra nummer het Wilhelmus te hooren dat luid werd medegezongen" — aldus "De Soester". Dan bestijgt het gezelschap weer de touringcars om hun tocht voort te zetten naar De Paltz. Hiervandaan wordt "te voet verder gemarcheerd naar huize Couturier (dit is de uitspanning Soesterdal, bij het vliegkamp, JJP) alwaar de gemeente Soest ververschingen aanbood".

Inmiddels is om 10.30 uur op het feestterrein het ringsteken begonnen voor motorrijders met of zonder duo, waarvoor nogal animo is. De eerste prijs voor de duo-rijders wordt gewonnen door J.D. ten Hoedt en J.D.H. v.d.Neut, beide uit Amersfoort. (De heer v.d.Neut, hier nog in zijn jonge jaren, zal later bekend worden als regionale geschiedschrijver en kenner van oud-Amersfoort). De eerste prijs voor solo-rijders gaat naar J.H.Roosenbeek uit Soest.
's Middags — aanvang 15.00 uur - wordt op het gemeente-terrein aan de Soesterbergsestraat het kinderzangspel "Goud Muiltje" opgevoerd door Apollo's Kinderkoor onder leiding van dirigent H.J. van Maurik. De uitvoering wordt bijgewoond door een groot aantal "bleekneusjes" uit het koloniehuis "Trein 8.28" aan de Kolonieweg.

Vrijdag 30 augustus 1929 - de vierde feestdag
Vanaf 09.30 uur worden de kleuters, vergezeld van hun onderwijzers en onderwijzeressen, onthaald op het feestterrein aan de Spoorstraat. Bij aankomst krijgen ze een reep chocolade aangeboden die er — "De Soester" citerend - "dadelijk met graagte inging. Verdere tractatie volgde — zo meldt "De Soester" - op het terrein door het aanbieden van een glas limonade, en een toertje in den zweefmolen of een bezoek aan het Circus Royal.De keuze der meesten viel op het laatste, zoodat het circus spoedig gevuld was met een menigte kleuters, die al gauw in spanning zaten voor hetgeen zou worden vertoond. De burgemeester was mede tegenwoordig en voelde zich temidden van de schaterende jeugd zeker echt burgervader. Allen genoten kostelijk van de grappen van August,de evoluties van de koorddanseres, van de paardrijdsters en de andere attracties (....) Wij kunnen het ons dan ook kwalijk indenken, hoe zelfs de ouders die anti- kermis gezind zijn, iets op het gebodene zouden hebben kunnen aanmerken (• • ••)"
Tegelijkertijd neemt op het feestterrein het ringsteken op rijwielen voor kinderen een aanvang, waarvoor zich een 80-tal deelnemertjes heeft opgegeven. Ook de "ouden van dagen" worden niet vergeten. Ze worden onthaald op een uitgaansdag "in een 40-tal auto's, belangeloos door particulieren beschikbaar gesteld werd een schitterende tocht gemaakt over de Leusderheide, Doorn, Driebergen, Zeist en Soesterberg, in welke laatste plaats de hongerige maag gevuld werd. De oudjes hebben genoten; de glundere gezichten spraken voor zich zelf'. Ook de "thuiszittende armen" worden niet vergeten — ze ontvangen bonnen "waardoor ze ook iets extra's ter eere van de feesten kregen".

Om 14.00 uur heeft voor Hotel Eemland aan de Van Weedestraat de opstelling plaats van de Soester Turnclub die, voorafgegaan door muziek, een rondje Soest maakt, en vervolgens op het feestterrein, onder daverend applaus, een grote gymnastiekuitvoering ten beste geeft.
's Avonds worden de tot dan vlekkeloos verlopen feestelijkheden verstoord door enkele incidenten. We geven het woord aan "De Soester": "Het bestuur van "Soest Vooruit" had de entreeprijs (op het feestterrein en wel op de laatste avond, JJP) verhoogd tot 25 cent, wat niet in den smaak bleek te vallen van het publiek, dat de exploitanten der verschillende amusementsinrichtingen op zijn hand kreeg, zoodat deze als protest hun zaken stop zetten. Na eenig heen en weer praten besloot het bestuur den ouden prijs (een dubbeltje, JJP) te handhaven, en was de staking dus geëindigd. Tegen negen uur (begin van de Soester dansen!, JJP) liep het storm. Een enorme menschenmassa verdrong zich voor de loketten en ter nauwernood kon de orde gehandhaafd worden. Van de drukte maakten velen misbruik door rietmatten te verbreken en op onwettige wijze op het terrein te komen. Het getal van deze laatsten beliep zeker wel 3000.

Het schijnt dat ook al gaat het maar om een dubbeltje, men op sommige oogenblikken het woord eerlijkheid maar schrapt en zich gedraagt als plebs uit de achterbuurten. Dat het er niet alleen om te doen was op het terrein te komen, maar terdege ook om dit te doen zonder betaling, blijkt wel het beste hieruit, dat niet één later alsnog zijn dubbeltje aan de kas geofferd heeft. Dit had tenminste blijk gegeven van eerlijkheid".
Om 21.00 uur - we stipten het al aan - gaan de Soester dansen van start. "Een enorme menschenmasa — zo bericht "De Soester" — verdrong zich op het plankier, waar 17 paren in de oude Soester kleederdracht, een zevental dansen uitvoerde onder begeleiding van een harmonika. (.....) Natuurlijk was Peter (van den Breemer) nummer één, en hij sprong en danste als een jonge kerel".
Om 22.00 uur worden de feestelijkheden afgesloten met een groots vuurwerk op het feestterrein, dat wordt geopend door twee zware kanonslagen met schitterlicht. Er worden 50 stuks vuurwerk afgestoken. Magnesiumzonnen gaan omhoog, alsmede een grote kunstbom met gloeiende opalen (nr 12). Men kan zich vergapen aan een schittertableau (nr 13) en aan een "groot draaiend vuurfront, de helioswagen met zonnenstrijd"verbeeldend (nr 17). Nr. 29 in het programmaboekje vermeldt een "groote brillantbom met gouden smaragden en gouden vlinders, met daaraan de toevoeging "nieuw". Een topper is ongetwijfeld nr 37, als twee projectielen opstijgen "welke hoog in de lucht groote gekleurde rupsen uitwerpen". Het vuurwerk wordt besloten met — getuige "De Soester" - "een prachtig stuk, waarin de getallen 1029-1929, waartusschen het wapen van Soest omgeven door brillantvuur (.....) en het slotstuk wekte een ovatie op, die over het terrein daverde. Tegen één uur begon de drukte te luwen en gingen de feestvierenden langzamerhand .huiswaarts".

Zaterdag 31 augustus 1929 - Koninginnedag
In verband met koninginnedag is het feestterrein nog geopend van 14.00 uur tot middernacht.

Epiloog
Op 26 oktober 1929 bieden B & W aan de Commissaris der Koningin in de provincie Utrecht een gedenkpenning aan ter gelegenheid van de viering van het 900-jarig bestaan der oudste oorkonde over Soest, met het verzoek de penning te aanvaarden voor het archief van de provincie.

Op 28 april 1930 doet het bestuur van "Soest Vooruit" aan B & W een boekhouding toekomen met betrekking tot de feestelijkheden. Tegenover de inkomsten ad f7.815,77 staan uitgaven tot een bedrag groot f8.707,19 hetgeen een nadelig saldo oplevert van f 891,42. Het tekort wijt het bestuur met name aan het feit dat het entreegeld op de laatste avond van de feestviering, in weerwil van eerdere afspraken, door omstandigheden - het relletje! - moest worden verlaagd van f 0,25 naar f 0,10. Het bestuur verzoekt om "als gevolg der onvoorziene omstandigheid" het nadelig saldo aan te zuiveren door een bijdrage uit de gemeentekas. B & W stellen bij schrijven van 26 mei 1930 aan de raad voor om door middel van wijziging van de gemeentebegroting (dienstjaar 1929) het gevraagde bedrag beschikbaar te stellen. In de raadsvergadering van 30 mei 1930 — waar wethouder A. Endendijk (AR) wenst op te merken dat hij absoluut tegen het houden van een kermis was maar zich verder buiten de zaak heeft gehouden — wordt vrij omstandig over de kwestie gediscussieerd. Onafhankelijk raadslid W.F.H.Busch vindt dat op de laatste avond - om erger te voorkomen - de toegangsprijs wel moest worden verlaagd, vooral ook omdat onvoldoende politiemacht aanwezig was. Het voorstel van B & W om het tekort aan te zuiveren wordt aangenomen met 8 tegen 4 stemmen. Wethouder Endendijk onthoudt zich van stemming.
"Soest Vooruit" was niet de enige boosdoener. Ook de gemeente Soest had aanmerkelijk te veel uitgegeven hetgeen al eerder tijdens de raadsvergadering het nodige gemor aan de raadsleden had ontlokt. Aanhouden van de zaak — waar een deel van de raad op uit was — kon niet meer wegens redenen van begrotingstechnische aard.

BRONNEN:
"DE SOESTER", 31 AUGUSTUS EN 6 SEPTEMBER 1929 (KRANTENVERZAMELING GEMEENTEARCHIEF SOEST).
DOSSIER GEMEENTE SOEST "VIERING 900-JARIG BESTAAN VAN SOEST, 1929", MEDE BEVATTENDE HET PROGRAMMABOEKJE EN PLUIM'S REDEVOERING (GEMEENTEARCHIEF SOEST, VOORL INV.NR 1413).
RAADSNOTULEN 1929 EN 1930 (GEMEENTEARCHIEF SOEST).
JAARBOEK KNMI 1929 (COLLECTIE AUTEUR).

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto