Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Voorwoord van de redactie

Redactie

Na het jubileumnummer weer een 'normale' uitgave van de Van Zoys tot Soest. We hebben er een zo gevarieerd mogelijke editie van gemaakt, met artikelen over een veelzijdige kunstenaar, een vrijwilliger in Soesterberg en het laatste deel van het oorlogsdagboek van tante Marth.
Het verhaal gaat verder over de hongerwinter en over de eerste periode na de bevrijding. En als toetje ook nog ruime informatie over sparen bij de RK Spaarbank in Soest.

Hoewel 2020 ongetwijfeld een historisch jaar zal blijken te zijn, hebben we al het Coronaleed en de gevolgen daarvan niet verder uitgewerkt in artikelen. Geschiedenis ontstaat altijd achteraf. Wat er blijft hangen van de huidige periode is afwachten. De een voorspelt dat we er lang over zullen lezen, terwijl een ander beweert dat over 20 tot 30 jaar mensen zullen vragen er nu maar eens over op te houden. Zo is zelfs het voorspellen van wat geschiedenis zal worden een moeilijke opgave.

De huidige pandemie doet denken aan de ziektegolf die rond 1920 heerste. Netna afloop van de eerste wereldoorlog eiste de zogenaamde Spaanse Griep veel slachtoffers. Ook toen sloten bedrijven en scholen de deuren om besmetting te voorkomen. En dan is de vraag wat er bij ons nog bekend is over die epidemie. Eerlijk gezegd bij velen niet meer dan dat het een ernstige ziekte was en er veel mensen aan bezweken.

Uit een artikel in 'Tussen Vecht en Eem' blijkt dat op 11 juni 1918 een klein bericht stond in de Gooi- en Eemlander. Men maakt melding van een onbekende ziekte, die 14 dagen eerder uitbrak in Madrid, en zich met een opmerkelijke snelheid verspreidde. In Madrid waren al 100.000 mensen aangetast en het aantal nam dagelijks toe. Ook in Marokko waren al mensen ziek geworden. Het zijn vooral de zwakke mensen, met name keel- en borstlijders, die veel van de ziekte te lijden hebben.

Al op 2 augustus bleek de ziekte ook in onze regio (Hilversum) te heersen. Vervolgens komen uit het hele land meldingen over zieken die met het virus zijn besmet. Uiteindelijk leidde de ziektegolf tot sluiting van scholen en bedrijven en waren er veel slachtoffers te betreuren.

Hoewel de ziekte bekend werd als de Spaanse Griep, blijkt de haard van de besmetting in de Verenigde Staten te hebben gelegen. In de staat Kansas werd een arts geconfronteerd met een nieuw soort griep. Een epidemie joeg door het gebied maar verdween weer in de loop van maart 1918. Op 4 maart 1918 meldde een soldaat zich ziek in het militair kamp Fuston op 480 kilometer van het gebied waar de griep het eerst werd geconstateerd. Hij was al snel niet de enige. In Fuston werden militairen getraind voor een missie in Europa. Zieke Amerikaanse soldaten brachten de griep mee naar Frankrijk en staken hun medestrijders en tegenstanders daar aan. De naam Spaanse Griep was dus misleidend.

Het volledige artikel over de Spaanse Griep vindt u terug in de TVE 38ste jaargang nr. 2 (juni 2020) en stond eerder in het Hilversums historisch tijdschrift Albertus Perk (2008, nr. 1).

Hoe dan ook, wij hopen dat u en uw omgeving gevrijwaard zijn gebleven van de nare ziekte die het Corona virus veroorzaakt.

Hopelijk draagt deze van Zoys tot Soest bij aan een waardevol en informatief tijdverdrijf. Wij wensen u heel veel leesplezier. En als u het uitkomt... laat ons ook eens weten waar u belangstelling voor heeft in ons blad. Dat kan u altijd kwijt op redactie@hvsoest.nl.

Namens de redactie
Paul Verhoeven

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto