In het afgelopen jaar is in het Museum Soest de expositie over de Tweede Wereldoorlog (WOII)uitgebreid. Aan het begin van dit jaar stond de 75-jarige bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz in de publiciteit. Dat vormde aanleiding voor het stilstaan bij de holocaustslachtoffers van de gemeente Soest. Van 23 januari t/m 2 februari jl. kon bij de Kunststichting Hazart het tijdelijke Holocaustmonument 'Levenslicht' bekeken worden. De organisatie lag in handen van de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg in nauwe samenwerking met Hazart. Het monument in onze gemeente maakte deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnamen. De Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg organiseerde op 26 januari 2020 een indrukwekkende holocaustherdenking bij het tijdelijke monument.
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in deRoma-en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - stond het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De sten en waren verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden,Roma en Sinti woonden en hun leven leefden, soms al generaties lang. Ook uit Soest zijn zij tijdens WOII weggerukt en vermoord.
Na de tentoonstelling werd er naar een plek gezocht waar de steentjes ondergebracht konden worden. Gezien het feit dat Museum Soest een permanente expositie heeft over de jaren 1940-1945 was de keus snel gemaakt. De steentjes gingen naar ons museum, waar een ruimte werd vrijgemaakt om de steentjes — meer dan 500 - een mooie en blijvende plek te geven. De steentjes worden aangelicht door een z.g.blacklight bundel.
In de Soester Courant was recent nog te lezen dat mevrouw Heleen Joosse uit Soest bezig is. met het achterhalen van de namen van omgebrachte Joodse-,Roma-,en Sinti-slachtoffers. In overleg met haar en de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg hebben 33 namen van de door haar opgespoorde slachtoffers inmiddels een plaats gekregen bij het monumentje in het museum. Een aantal verhalen over Joodse slachtoffers zijn al te lezen op www.4-5-mei.n1 onder de rubriek 'Holocaust'.
Museum Soest en de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg zullen jaarlijks tijdens de nationale holocaustherdenking op de laatste zondag van januari een kleine ceremonie organiseren in het museum Soest ter nagedachtenis aan de holocaust slachtoffers. Voor 2021 zal dat op 31 januari zijn. De vorm waarin zal dan ook afhangen van regelgeving vanwege de huidige coronacrisis.
Voor de Dodenherdenking op 4 mei jl. werden onder leiding van de scoutinggroep 'De fakkeldraagsters' door scouts van de verschillende in Soest gevestigde scoutingverenigingen steentjes beschilderd. Deze steentjes hebben een aantal weken bij het oorlogsmonument te Soest gelegen. Door de coronamaatregelen kon geen uitgebreide herdenking met o.a. de scouts in Soest georganiseerd worden. Deze steentjes symboliseerden toch hun aanwezigheid en liggen nu in de speciale ruimte van het Museum Soest. Tijdens openingstijden van het museum zijn deze steentjes, samen met de aangelichte steentjes van het lichtmonument, te zien en kan in een gastenboek een berichtje worden nagelaten ter herdenking van de holocaustslachtoffers.
Verder zijn inmiddels de vitrines bij de expositie WOII door de Stichting Legerplaats Soesterberg 1939-1945 opnieuw ingericht. Het huidige thema 'Sporen uit de oorlog' is in meerdere vitrines aangepast. Zo herbergt op verschillende manieren ons museum herinneringen aan WO lijn onze gemeente.
Voor informatie kunt u terecht bij Cees Vos (voorzitter stichting Oud Soest/Museum Soest) 06-28939510 of via de mail cees.vos@oudsoest.nl.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.