Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Soester Landbouwvereeniging

Redactie

Bij Koninklijk besluit van 24 Augustus 1900 No. 55 zijn de statuten van der Soester-Landbouwvereeniging goedgekeurd. De statuten van deze vereniging worden hieronder vermeld.

Aard en doel
Art 1.
De vereeniging, dragende den naam van de Soester Landbouwvereeniging, is zelfstandig opgericht en gevestigd te Soest. Zij stelt zich ten doel door samenwerking zijner leden de verschillende belangen van den Landbouwer en vooral van den kleinen Landbouwer te bevorderen, de landbouw uit haar diep verval op te heffen en haar een tot nog toe ongekenden bloei te verzekeren.

Middelen
Art. 2.
Zij tracht dit doel te bereiken door:
a. Het aanschaffen en voor de leden tegen matigen prijs beschikbaar stellen van doelmatig fokvee ter vereedeling van de veestapel
b. Het aanschaffen voor hetzelfde doel van dergelijke en doeltreffende land bouw werktuigen.
c. Het geven van nuttige wenken inzake bereiding van Melkproducten
d. Het doen houden van voordrachten in zake den landbouw, veeteelt en zuivelbereiding.
e. Het aanschaffen en voor de leden beschikbaar stellen van couranten en tijdschriften die voor dat doel bevorderlijk zijn.
f. Het tegen lagen intrest den kleinen landbouwer finantieel steunen en hem aldus tegen woeker en afzetting te vrijwaren, en
g. Alle overige eventuele belangen der leden, als het coöperatief aanschaffen van geschikt zaaigoed, pootgewassen, pootvruchten, hulpmeststoffen en dergelijke zaken het doeltreffendst en belangloos te behartigen en te bevorderen.

Leden
Art. 3.
De vereeniging bestaat uit leden, donateurs, buitengewone- en ereleden.
Art. 4.
Leden kunnen zijn alle Landbouwers in de gemeente Soest en voorts alle personen in die gemeente gevestigd die hetzij min of meer landbouw, de veeteelt of de zuivelproductie beoefenen, den leeftijd van 18 jaar bereikt hebben en niet in staat van faillissement verkeeren of onder curatele zijn gesteld.
Op den zelfden voet kunnen als leden toetreden Landbouwers uit naburige of aangrenzende gemeente, mits er in hunnen gemeente geen afdeling van een Boerenbond gevestigd is en zoolang tot dat een dergelijke bond in hunnen gemeente gevestigd wordt.
De verkiezing van de leden na een kandidatuur van minsten 14 dagen door ballotage op een vooraf aangenomen dag en uur, door allen alsdan in de vergaderzaal aanwezige leden, bij meerderheid van stemmen.
De leden verplichten zich tot eene wekelijksche contributie, die bij huishoudelijk reglement wordt geregeld, waarbij tevens alle overige formaliteiten van aanneming en andere verplichtingen der laden worden vastgesteld.
Art. 5.
Vrijwillig of gedwongen ontstal uit de vereeniging doet alle rechten op de aan de vereeniging behoordende gelden en goederen verliezen.
Art. 6.
Beletselen om lid der vereeniging te worden, alsook redenen om als lid van de vereeniging te worden geschrapt, kunnen de volgende zijn:
a. het bij herhaling overtreden van der bepalingen van het Huishoudelijk reglement.
b. Het niet betalen van controbutie en beloopene boeten,
c. Het zijn of komen in een maatschappelijke positie welke strijdig is met de eer der vereeniging.
Art. 7.
Donateurs der vereeniging zijn zij, die jaarlijks een bijdrage schenken van minsten f. 5,--. Buitengewone leden kunnen zijn allen die zich verbinden voor eene jaarlijksche contributie van f 3,--. Het bestuur kan voor hen dezelfde voorwaarden stellen als in art. 4 voor de leden gemaand. Eereleden van de vereeniging kunnen zijn personen, die zich op een bijzondere wijze daarvoor hebben verdienstelijk gemaakt.
De benoeming dezer laatsten als zoodanig geschiedt door het bestuur der vereeniging.

Het bestuur
Art. 9.
Het bestuur bestaat uit 5 leden, die bij volstrekte meerderheid van stemmen gekozen worden uit en door de leden van deze vereeniging. Nabestaanden in den bloede of door aanhuwelijking tot den graad van Oom en Neef ingesloten mogen niet tegelijktijdig leden zijn van het bestuur.
Opkomende verzwagering zal echter de dadelijke aftreding van een bestuurslid, door wien de verzwagering wordt aangebracht, niet ten gevolge hebben, maar zijne herbenoeming beletten.
Om gekozen te worden moet men den leeftijd van 23 jaar bereikt hebben.
Het bestuur verkiest uit zijn midden een president, een vice-president, een 1ste secretaris, een 2de secretaris en een penningmeester."
Art. 10
Het geheele bestuur treed om de twee jaar af in dier voege, dat het eerste jaar na het in werking treden dezer statuten de vice-president en 1 ste secretaris aftreden, en het tweede jaar de president, de 2de secretaris en de penningmeester. De aftredende leden zijn terstond herkiesbaar
Art. 11.
De president en de 1 ste secretaris van het bestuur vertegenwoordigen de vereenigingen in alle burgerrechtelijke handelingen.
Art. 12.
De besluiten van het bestuur worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen der aanwezige leden.
Tot het nemen van een besluit wordt vereischt de tegenwoordigheid van tenminste 4 leden.
Bij staking van stemmen beslist het lot.
Art. 13.
Alle geschillen de vereeniging betreffende, zijn in hoogste ressort onderworpen aan de beslissing van den Arrondissements-Rechtbank te Utrecht, voor zoover deze ingevolge de wet tot kennisname bevoegd is.

Duur en oplossing der Vereniging.
Art. 14.
De vereeniging is aangegaan voor den tijd van negen en twintig jaar, te rekenen van 1 Januari 1900 en behoudens het hierna in art. 15 bepaalde.
Art. 15.
Nadere bepalingen omtrent de inrichting en de werking der vereeniging, worden door het bestuur vastgesteld bij huishuodelijk reglement, dat evenwel niet in stijd mag zijn met de statuten en naar omstandigheden is te wijzigen.
Art. 17.
In alle gevallen waarin door de statuten of het huishoudelijke reglement niet is voorzien, handelt het bestuur naar goedvinding.
Art. 18.
Veranderingen in deze statuten kunnen niet worden aangebracht, tenzij bij besluit van eene daartoe expresselijk te beroepen algemeene vergadering en met twee derde der stemmen van de ter vergadering aanwezige leden.
Veranderingen treden niet in werking dan nadat daarop Koninklijke goedkeuring is verkregen.

Aldus opgemaakt en vastgesteld in eene algemeene vergadering te Soest, Den 21 Mei 1900 .

HET BESTUUR:
P.A. van HENGSTUM, President
R. HILHORST, Vice-pres.
H. van DOOIJEWEERT, 1ste Secret.
J.C. van EE, 2e Secrt.
P. van den BREEMER Peningm.

Nb. De statuten en het huishoudelijk reglement,vastgesteld in de algemene vergadering van 31 oktober 1900 zullen binnenkort in de bibliotheek ter inzage liggen.
Bij de vaststelling van het huishoudelijk reglement maakte de heer R. Hilhorst geen deel meer uit van het bestuur. Zijn plaats werd ingenomen door G.Th. van Limburg Brouwer.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto