Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Historisch Café 3 mei 2022 Ontwapening Wehrmacht mei 1945

Donderdag 07 april 2022

Op dinsdagavond 3 mei wordt tijdens het Historisch Café een inleiding verzorgd door de heer Ronald Polak.
Onderwerp van deze inleiding is: "De ontwapening van de Wehrmacht in ‘Festung Holland’ en de voettocht naar Duitsland, 9-30 mei 1945"..

Het Historisch Café wordt gehouden van 20.00 - 22.00 uur in het Gildehuis, Steenhoffstraat 46B in Soest. HVS-leden hebben gratis toegang, aan niet HVS-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 5. Graag tevoren aanmelden voor deze bijeenkomst via het aanmeldingsformulier.

TOELICHTING OP HET THEMA VAN DEZE AVOND

Rond 20 april 1945 bereiken de van de IJssel oprukkende geallieerden de lijn Nijkerk -Barneveld -Ede. Dan stagneert hun opmars. Twee weken lang is een deels geïnundeerd gebied ten oosten van het Valleikanaal en de Eem betwist niemandsland. In Achterveld sluiten geallieerden en Duitsers eind april een akkoord over de aanvoer van voedsel voor de uitgehongerde inwoners van de drie westelijke provincies.

Langs de Eem en het Valleikanaal hebben zich op dat moment 30.000 Duitsers ingegraven in de ‘Pantherstellung’ tussen het IJsselmeer en de Rijn. In totaal bevinden zich nog 120.00 Duitse soldaten in ‘Festung Holland’. Hun lot is een van de punten op de agenda van de bekende bespreking in ‘Hotel De Wereld’ in Wageningen. De Duitsers zullen worden ontwapend op tien verschillende locaties in de provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland; of beter gezegd, zij regelen dat zelf. Daarna marcheren zij via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland, een tocht van ruim 400 km.

Een van de tien concentratiegebieden ligt bij Baarn en Soest, aan beide kanten van de Biltseweg. Daar nemen een paar duizend Britten een complete Duitse Fallschirmjäger-divisie voor hun rekening. Bij Oud-Leusden worden op het landgoed Den Treek ook nog eens ongeveer 13.000 infanteristen ontwapend. Rond Amersfoort werd in mei 1945 een vijfde van alle Duitsers ‘afgehandeld’. Zoals het hier ging, zo ging het overal in West-Nederland.

Drs. Ronald Polak uit Leusden, oud-docent geschiedenis, publiceerde in 2018 het boek Afgemarcheerd!. Hij deed uitgebreid onderzoek naar gebeurtenissen waarover na de oorlog weinig gesproken werd. Hij verheldert een fascinerende episode aan de hand van verhalen van ooggetuigen en informatie uit geallieerde militaire archieven en toont veel tot nu toe onbekende films, foto’s en documenten. Hoe konden slechts twee geallieerde divisies een overmacht aan Duitsers ontwapenen?

Nieuwsoverzicht

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto