Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Historische Vereniging Soest/Soesterberg gaat weer starten met de organisatie van Historische Cafés.

Donderdag 26 augustus 2021

Het bestuur van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft recent besloten de organisatie van Historische Cafés weer op te pakken. De verwachting is dat samenkomsten wel onder voorwaarden weer mogelijk zijn. De belangstelling voor dit soort activiteiten waarin een historisch onderwerp wordt ingeleid en besproken was groot. Zelfs zo groot dat al verschillende keren een herhaling moest worden ingepland. Gezien de vele reacties op social media wanneer er “oude” foto’s worden geplaatst en op artikelen in de verschillende kranten, lijkt de belangstelling voor de Soester historie toe te nemen. En er zijn een keur aan interessante historische onderwerpen te bedenken, die de Soesters aanspreken.

In september zullen de eerste bijeenkomsten worden georganiseerd. Op zowel 11 als 12 september tijdens de Open Monumentendagen wordt in samenwerking met Museum Soest de aftrap gegeven met een Historisch Café waarin de historie van de Soester gemeentehuizen wordt besproken. Het eerste gemeentehuis stond in de Kerkebuurt en na verschillende verhuizingen en vele discussies hebben het college, de raad en de ambtenaren hun thuis gevonden in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein nabij de Dalweg. Waarom al die verhuizingen en discussies. René van Hal kan daar veel over vertellen.

Tijdens het Herstart Cultuur Festival op zaterdag 25 en zondag 26 augustus zal René van Hal ons in het Museum Soest meenemen met een fotowandeling door het oudste pad van Soest, het Kerkpad van het Lange Eind naar de Kerkebuurt en stil staan bij de verschillende panden die er aan dit pad staan, hebben gestaan, de herbergen De Halve Maan en de Zwaan, Huize Middelwijk, Buitenplaats Blijendaal e.v.a. bijzondere plekken en gebeurtenissen die hier hebben plaats gevonden. Bij zware storm wist de Zuiderzee tot aan het Kerkpad met zijn water op te dringen.

Planning Historische Cafés tot eind 2021:
dinsdag 5 oktober om 20.00 uur over Bleekneusjes inleiders Jan de Mos en René van Hal
dinsdag 2 november om 20.00 uur over busonderneming Tensen (2e en aangepaste versie) door René van Hal
woensdag 17 november om 10.00 uur over Soester Natuurbad door Peter Beijer
dinsdag 7 december om 20.00 uur over Middenstand in Soest door Peter Beijer
Alle Historische Café worden gehouden in de grote zaal van het Gildehuis, Steenhoffstraat 46B te Soest.
Gezien het beperkt aantal plaatsen dat beschikbaar is, dienen belangstellenden zich voor het bijwonen van deze Historische Cafés aan te melden via deze site zie agenda.

De Historische Cafés zijn voor de leden van de HVS gratis toegankelijk. Aan niet-leden wordt een bijdrage van € 5 gevraagd. Dat geldt niet voor de Historische Cafés die in september worden georganiseerd. Deze zijn voor iedereen gratis toegankelijk.
Voor alle Historische Cafés dient men zich vooraf aan te melden. Reden is het maximaal aantal bezoekers dan aanwezig kan zijn. Door op het agendabericht te klikken, krijgt u aanvullende informatie en onderaan het bericht staat een inschrijvingsmogelijkheid.

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto