Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Themanummer over Bleekneusjes

Donderdag 22 april 2021

Gisteravond is tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg een nieuw Themannummer gepresenteerd. Dit Themanummer is gewijd aan de Bleekneusjes. Bleekneusjes was een term die tussen 1883 en 1970 werd gebruikt voor stadskinderen die als gevolg van armoede, ondervoeding of gezondheidsproblemen tijdelijk in een gezondheidskolonie of vakantieoord werden geplaatst. Het doel was om de kinderen in een aantal weken lichamelijk weer voldoende aan te sterken en ook geestelijk weer op krachten te laten komen in een gezonde omgeving.

Organisaties van Kinderuitzending uit Utrecht, Amsterdam en Den Haag hebben in de periode 1905 – 1968 vijf verschillende vakantiekoloniehuizen geëxploiteerd in de gemeente Soest. Dat waren Bloemheuvel en De Stompert/Hemalie in Soesterberg, Trein 8.28 H.IJ.S.M. in Soest met twee locaties (De Nieuwe Weg en Vossenveld) en tot slot Kinabu in Soesterberg. Vele  duizenden kinderen hebben hier verbleven.

In het Themanummer wordt uitgebreid stil gestaan bij het klimaat in de verschillende huizen en zeker ook de behandelmethodieken die in de loop der jaren nogal zijn aangepast. Na het aanbieden van Rust, Reinheid en Regelmaat (3x R) en voldoende voeding in een gezonde omgeving, waarmee de kinderen na 6 weken aangesterkt naar huis konden, bleek in latere jaren dat er ook steeds meer behandeling nodig was, opvoedingsproblemen, gedragsproblemen maar ook medische problemen.

Niet onbelangrijk is dat ook de ervaringen van kinderen die enkele weken naar Soesterberg werden gestuurd aan bod komen in dit Themanummer. Hun ervaringen zijn divers, van je bord leeg moeten eten voor je van tafel mocht, tot lekker op strooptocht door het dorp.

De Kindervakantiekoloniehuizen waren goed ingebed in een gastvrije gemeente, waarvan de inwoners op verschillende wijze hun inbreng leverden.

Een uniek boekwerk waarin een stukje bijzondere geschiedenis van onze gemeente is vastgelegd. Het boekje is te koop voor € 7,50, leden van de HVS betalen € 3,75. Het boekje is te bestellen via de bestelpagina van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg.

Nieuwsoverzicht

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto