Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Fatih Camil Moskee

Bij monumenten denkt men vaak aan heel oude gebouwen en andere ‘meesterwerken’. Maar het thema Open Monumenten Dagen 2021 is ‘ Mijn monument is jouw monument’. Dat is meer persoonlijk. Hoeft dus niet eeuwenoud te zijn. En dan komt de Fatih Camii-moskee in beeld. In 2013 in gebruik genomen op de huidige locatie. Maar er is een hele geschiedenis aan vooraf gegaan voordat onze medebewoners met Turkse achtergrond hun eigen gebedshuis hadden. 

In de jaren 60/70 vorige eeuw kwamen veel mensen van ‘buiten’ naar ons land om te werken. Met een eigen ‘godsdienst’. Maar geen ruimte om bij elkaar te komen. Dus eind jaren 70 initiatief om te komen tot een eigen moskee. Die werd opgericht in 1980. Maar een gebouw? Dat werd zoeken. Men kon starten in een oude school aan de Middelwijkstraat. Niet lang, die moest voor woningbouw gesloopt worden. Dus de moskee maar weer naar een andere oude school, aan  de Parallelweg. Maar ook daar moest gebouwd worden. Dat werd jaren overleg met de gemeente. Het resultaat van het overleg was wel dat er in  2009 een nieuwe locatie kwam. Overleg kan lang duren als het over bouwen gaat. Toch eindelijk een mooi resultaat. Op 28 september 2013 werd aan de Vrijheidsweg/Verbindingsweg de moskee met een bijzondere  architectuur gerealiseerd en geopend. Met een minaret van 25 meter hoog. Met uiteraard een religieuze ruimte. Maar ook ruimte voor samenkomen, een ontmoetingsplek. Om sociale en culturele activiteiten te ontplooien.

De Open Monumenten Dagen zijn te rekenen tot sociale en culturele ontmoetingen. Dus de moskee is open voor iedereen. Om te praten over samenleven en respect. Beter laat dan nooit, want in 2020 had de moskee een 40-jarig jubileum kunnen vieren. Dus nu met de Open Monumenten Dagen 2021 tijd om terug te kijken en vooruit.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto