Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Nilsson, Johannes (1920 - 2011 )

Geïnterviewd door Wim de Kam
Adres Soesterbergsestraat
Geboren Soesterbergsestraat
Bijzonderheden winkelier

Track 1
(geb. 11-6-1920, ovl. 21-5-2011) Geboren op het adres Soesterbergsestraat 1 (nu genummerd 15). Na een half jaar verhuisd naar Soesterbergsestraat 39. Vader was F.W.J. (Frederik) Nilsson, een Zweed die door een uitwisseling van de Technische School zijn moeder in Amsterdam heeft leren kennen. Werkte aanvankelijk voor leger (genie) in Amersfoort. Vanuit Amersfoort wandelend Soest ontdekt en daar begonnen met technisch bureau Nilsson (elektricien). Moeder wilde echter meer verkopen daarom is het uitgegroeid tot Amsterdamsche Bazar. Eerste de Engendaalschool (v.d. Huchtschool) bezocht aan de Molenweg. Daarna de Veenstraschool. Vervolgens naar Handelsschool. Herinnering aan Felix Ortt.


Track 2
Handelsschool was geen succes. Later naar de Mulo (v.d.Wal). Vervolgens in zaak van vader gaan werken. In 1927 is postagentschap gevestigd in de winkel Soesterbergsestraat 39. Dat leverde de helft van het inkomen op. Er zaten ook risico’s aan want tekorten moesten zelf worden bijgelegd. In 1927 is ook auto door vader aangeschaft. Als jongen model gestaan voor Isings. De honorering was een reep chocola van De Gruijter.


Track 3
Herinnering aan vroegere middenstandszaken. Waar nu verfhandel Brandsma zit zat vroeger ook een verfhandel (Rijman). Op de hoek van de Verlengde Kolonieweg en Soesterbergsestraat zat kruidenier Veenendaal. De man werd genoemd Jan Paraplu. Herinnering aan seminarie en bewoners. In 1939 in militaire dienst in Woerden tot aan het begin van de oorlog. Tijdens de oorlog moest hij zich melden voor arbeidsdienst in Duitsland. Heeft 39 dagen gezeten in Hanweiser (tussen Keulen en Düsseldorf). Tijdens verlofperiode afgekeurd. Verhaal over afkeuring


Track 4
In 1956 zaak overgenomen van ouders. Verhaal over ontmoeting met toekomstige vrouw gedurende buitenlandse reis. Was toen bijna 40 jaar. De zaak is in stand gebleven tot 1985 toen hij 65 jaar werd. Blokker was in opkomst en daar was niet tegen op te boksen. Dochter had geen interesse in winkel. Zaak toen verhuurd aan kapster. Postagentschap was inmiddels beëindigd.


Track 5
"Soest is gepromoveerd van een dubbeltje naar een kwartje.", zo typeert de heer Nilson de groei van Soest. Herinnering aan ontmoeting met koningin-moeder Emma bij opening van Zonnegloren. Hij noemde haar "oma" wat ze zeer leuk vond. Herinnering aan bezoek koningin Juliana aan zaak om kerstinkopen te doen.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto