Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Valkenet, Cor (1917 - 2003 )

Geïnterviewd door Hans Kruiswijk
Adres Oranjeparkflat
Geboren Kerkstraat 14 (nu 28)
Bijzonderheden smid

Track 1
(geb. 16-5-1917, ovl. 6-5-2003) Geboren op adres Kerkstraat 14 (later is dat Kerkstraat 28 geworden). Vader was Hendricus Cornelis Valkenet. Moeder was een dochter van de bekende Peter v.d. Breemer. Opa Valkenet is begonnen op de pplek waar nu Plekkepoel zit aan de Birkstraat (eerder zal daar de fietsenmakerij van Van Boeijen). Vader was smid. Na 2 jaar op de Bonifaciusschool te hebben gezeten (o.a. in de klas bij meester Horvers) moest hij samen met z’n broers naar de kostschool in St. Michelsgestel. Tot aan zijn 18e jaar heeft hij op kostschool gezeten. Daar moest hij o.a. Franse taal leren spreken. O.a. in de kostschoolperiode 3 jaar op de ambachtsschool gezeten. Tijdens de vakanties in Soest was hij vaak bij tante Bertha die getrouwd was met Jan Mulders, de molenaar van De Vlijt.


Track 2
Door verblijf buiten Soest had hij na terugkomst op 18 jarige leeftijd hier geen vrienden. Leren dansen in De Gouden Ploeg op initiatief van moeder (vader mocht er niet van weten!). Vak geleerd op de hoefsmidschool in Utrecht (1 dag per week, in 1940 afgestudeerd). Op zondagavonden vaak gaan dansen in Laren. Na uitgaansdag van Soester boeren verkering gekregen met huidige vrouw. Had daarvoor ook al een meisje gehad maar dat was niet naar de wens van vader omdat ze uit de arbeidersklasse kwam. In 1942 getrouwd.


Track 3
In oorlog geen gebrek gekend. De boeren zorgden voor het eten. Voor een NSB-boertje ook ossen van een hoef voorzien. Leverde flink wat op. Na het trouwen in 1942 zijn ouders gaan wonen in de winkel en is de smederij overgenomen. Vader bleef wel helpen. Was een vakman in het zelf maken van hoefijzers. Hoefde niet in militaire dienst. Tijdens de oorlog had hij een ausweiss. Na bevrijding dansen in de schuilkelder van de moffen op de Eng.


Track 4
Aannemers kochten vroeger de ijzerbalken bij de smid. Het hoefsmeden werd steeds minder. Toen omgeschakeld op het verkopen en maken van kachels. Voor gaskachels nog loodgietersopleiding gevolgd. Rekeningen werden bij de boeren door vader 1 x per jaar uitgeschreven. Zelf is hij overgegaan op 1 x per halfjaar. In 1950 eerst auto (DKW) gekocht. Na een borrel teveel dwars door een heg bij de Nieuweweg/Bosstraat gereden.


Track 5
Herinnering aan goed afgelopen ongeluk van oudste zoon in 1947. Vroeger werden paarden met een wond als gevolg van prikkeldraad ook door vader verzorgd. Flink zout werd er op gedaan. Heeft ook regelmatig het aderlaten van paarden meegemaakt. In 1956 voor het eerst met vakantie. In 1969 zaak weggedaan en gaan werken bij Polak (geurstoffen) in Amersfoort. In 1979 met VUT.


Track 6
Hobby na VUT: knopen van vloerkleden. Herinnering aan bestuurslidmaatschap SO Soest en elftalbegeleiding. Met name herinnering aan affaire Roel ten Hove. Dhr. Zimmerman (Technisch Bureau Soest) was voorzitter SEC en wilde Ten Hove ook als voetballer hebben. Toen bekend werd dat die naar SO Soest ging heeft Zimmermann alle zaken met de smederij Valknet beëindigd.


Track 7
Bespiegeling over verschillen met vroeger en beleving van religie vroeger en nu.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto