Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Thema-avond over "De horeca in Soest"

Dinsdag 03 maart 2020| 20:00 - 22:00 uur| Gildehuis Soest

Elke eerste dinsdag van de maand is er in het Gildehuis aan de Steenhoffstraat een thema-avond met een historisch karakter. In het kader van het 40-jarig jubileum van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg is deze reeks met als titel ‘Historisch Café’ opgestart. Het thema van dinsdag 3 maart is ‘De historie van het uitgaan in Soest’.

Peter Beijer vertelt over de geschiedenis van de kroegen, restaurants en andere uitgaansgelegenheden in Soest. Dat doet hij aan de hand van beelden, teksten en korte films. Het publiek wordt uitgenodigd om daarbij de eigen ervaringen te delen.

Door de lintvorming is er nooit een echt uitgaansplein in het dorp gekomen. Dat is wellicht de reden dat Soest in de regio niet bekend als een swingend uitgaansdorp. Toch was en is er in het dorp altijd meer dan genoeg ‘te doen’. Het oudst bekende Soester kroegverhaal zou zich hebben afgespeeld in 1740. Reiziger Ferdinand Huyck werd in de herberg ‘De Drie Ringen’ in Soest agressief bejegend. Het verhaal is opgetekend door schrijver Jacob van Lennep in zijn boek ‘De lotgevallen van Ferdinand Huyck’.

Nog ouder is de geschiedenis van Café Het Klaverblad, omstreeks 1625 gelegen aan het Kerkpad, ter hoogte waar nu ’t Luykje is gevestigd, parkeerden de boeren hier hun paard en wagen als zij ter kerke gingen. Na afloop van de mis werd in Het Klaverblad een borrel (en wel meer) genuttigd.

Eeuwenoud is de geschiedenis van het Groot Gaesbeeker Gilde. Beijer vertelt over de betekenis die het gilde heeft voor de Soester bevolking wanneer eind augustus de Gildefeesten rondom het koningsschieten worden gehouden.

Aandacht is er onder meer voor de geschiedenis van bekende en legendarische horecaetablissementen als De Heksenketel, De Knollentuin, Darthuizen, Café Geurtje, De Gouden Ploeg, Café Centraal (Verkerk), De Rode Haan en d’Oude Enghe.

Daarnaast zijn er beelden en verhalen over cultuur en theater in Soest. De geschiedenis van openluchttheater Cabrio, theater Idea, toneelverenigingen en de verenigingsgebouwen Eltheto, Sint Jozef en Ludgardis.

De lezing is dinsdagavond 3 maart in het Gildehuis aan de Steenhoffstraat. Aanvang is om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Voor leden van de HVS is de toegang gratis, niet-leden betalen € 3. Daarvoor krijgen ze ook een kopje koffie/thee. Plaatsen reserveren is noodzakelijk en wel via een e-mail aan info@hvsoest.nl. Graag melden de naam/namen van de personen die aanwezig zullen zijn.

Overzicht

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto