Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Historisch Café 7 februari 2023 Monnikenbosch

Dinsdag 07 februari 2023| 20:00 - 22:30 uur| Gildehuis, Steenhoffstraat 46B te Soest

Op dinsdagavond 7 februari a.s. organiseert de Historische Vereniging Soest/Soesterberg haar eerstvolgende Historisch Café in het Gildehuis, Steenhoffstraat 46B te Soest. Deze avond staat het Monnikenbos op de grens van Soest en Amersfoort centraal.

Er zijn op dit moment enkele personen die een opleiding volgen tot natuurgids bij IVN, afdeling Eemland. Tijdens hun opleiding hebben zij als onderzoeksgebied het Monnikenbos in Soest. In het onderzoek staat natuurlijk de natuur in dit gebied centraal. En die natuur is divers, zoals de onderzoekers al eerder aangaven in een interview in de Soester Courant van 20 juli 2022. De diversiteit betreft zowel planten als dieren. In hun onderzoek willen ze ook nagaan of en hoe de historische ontwikkeling in dit gebied hier invloed op heeft gehad. In dit gebied zouden zich ook één of meer grafheuvels bevinden.
Het Monnikenbos is in de 15e, begin 16e eeuw eigendom geweest van het klooster Mariënhof, dat in 1419 in De Birkt werd gevestigd en in 1543 door Maarten van Rossum is verwoest. Door de eeuwen heen is er niet alleen sprake van bos, maar ook van heidevelden, en ook hebben er zandafgravingen plaats gevonden. Het gebied is vele jaren in het bezit geweest van de gemeente Amersfoort. Thans is het Monnikenbos al weer heel lang onderdeel van de Soester natuurgebieden.
De ontwikkeling van het gebied door de eeuwen heen heeft alles te maken met wie de eigenaar was en welk doel en meerwaarde het voor zijn bezit had.

Tijdens het Historisch Café zullen we kort stilstaan bij de historie van het gebied en met de onderzoekers spreken over hun onderzoekservaringen. Het zal dus vooral een interactieve avond worden met voor de bezoekers veel ruimte voor het uitwisselen van eigen ervaringen en kennis.

Het Historisch Café begint om 20.00 uur en is toegankelijk voor alle belangstellenden. HVS-leden hebben gratis toegang, niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 5. Een kopje koffie of thee wordt u aangeboden en na afloop is er nog voldoende gelegenheid tot ontmoeting. Belangstellenden die het Historisch Café willen bezoeken kunnen een plaats reserveren.

Inschrijfformulier

De inschrijvingen voor dit evenement zijn gesloten.

Overzicht

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto