Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Open Monumentendagen Soest en Soesterberg

OVERZICHT PROGRAMMA 2022

Zaterdag 10 september 2022

12.00 uur
Opening Open Monumentendagen Soest/Soesterberg in de Emmakerk. Inleidingen door voorzitter Comité Open Monumentendagen Soest/Soesterberg, Cees Vos, wethouder Cultuur en Monumenten, mevrouw A. Treep en muzikale bijdrage verzorgd door het Klarinet Jeugd Ensemble van de Bachschool in Soest o.l.v. Marieke Vos.

Oude Buitenplaatsen aan de Vredehofstraat Soest

De heer René van Hal verzorgt in de Emmakerk een inleiding over de verschillende buitenplaatsen die in de 19e en 20ste eeuw aan de Vredehofstraat werden gebouwd; Vredehof, Schoonoord/Colenso, Nieuwerhoek, Buitenzorg. Wie waren de bewoners, hoe zagen die buitenplaatsen eruit en hoe groot waren ze en wanneer en waarom zijn ze afgebroken en wat is er voor in de plaats gekomen.

13.30 uur Rondtocht langs monumenten in Soest.
Vanaf museum Soest start van de huifkar en de paardentram voor een route door Soest langs verschillende monumenten. Bij diverse monumenten wordt even stilgestaan om de meerijdende verteller iets te laten vertellen over het betrokken monument. De route is ook zeer geschikt om met de fiets of wandelend (evt in etappes) af te leggen.

13.30 uur
Start bezichtiging waterpompstation aan de Den Blieklaan te Soest.

13.30 uur
Op Kamp Soesterberg aan Het Zeisterspoor 8 zijn de Historische Collecties van de Bevoorradings- & Transporttroepen (B&T) en de Technische Troepen te bezichtigen.

14.30 uur
Start historische wandeling met gids(en) vanaf Emmakerk langs de plekken waar de Buitenplaatsen hebben gestaan met rond 15.15 uur in Park Colenso een optreden van het Jachthoornblaasgroep Eemland.

Zondag 11 september 2022

Historie RK Begraafplaats aan Sint Annahof met afscheidsrituelen

De heer René van Hal verzorgt in Museum Soest een inleiding over de historie van de RK Begraafplaats aan het Sint Annahof. Hierbij zal hij ook ingaan op de katholieke rituelen bij het nemen van afscheid van een dierbare in de katholieke gemeenschap met o.a. water, wierook en zand. Daarnaast zal worden stil gestaan bij bijzondere graven op deze begraafplaats zoals de graven van priesters, en enkele aanwezige grafkelders.

13.30 uur Rondtocht langs monumenten in Soest

13.30 uur
Start bezichtiging waterpompstation aan de Den Blieklaan te Soest.

14.30 uur
Start wandeling vanaf Museum Soest naar RK Begraafplaats aan Sint Annahof, met bezoek aan het Poortgebouw (een Rijksmonument) met een expositie van kerkelijke attributen bij afscheids rituelen. Aansluitend een rondgang over de begraafplaats waarbij stil wordt gestaan bij enkele bijzondere graven, welke ook tijdens de lezing worden besproken.

TOCHT DOOR SOEST MET PAARDENTRAM OF HUIFKAR

Op 10 en 11 september zetten we voor bezoekers vanaf de leeftijd 65+ een huifkar en paardentram in voor een mooie route langs diverse monumenten in Soest. Aan boord zullen Hans Kruiswijk en Fred Engberink alles vertellen over de monumenten die we op de route tegenkomen. De tocht start om 13.30 uur bij museum Soest en zal ongeveer 1 ½ a 2 uur duren. Deze route is ook geschikt voor een mooie fietstocht door onze mooie gemeente of kan - evt in etappes - wandelend worden afgelegd. De route kan op 10 en 11 september in museum Soest worden afgehaald.

Voor de huifkar-  en paardentramtocht dient u zich wel op te geven bij Fred Engberink via de mail f.engberink1@kpnplanet.nl of telefonisch 06-30651539. VOL = VOL en opgeven voor 1 september 2022. De rondrit wordt verzorgd door Stalhouderij Klein Middelwijck uit Soest.

Zie ook www.museumsoest.nl

Het programmaboekje Open Monumentendagen 2022 Soest en Baarn met uitgebreide informatie over de activiteiten is hier te downloaden.

Informatie over het comité en de organisatie van de Open Monumentendagen kan verkregen worden bij Cees Vos,  cees.vos@oudsoest.nl of 06-28939510.

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto