Trefwoord 'Spoorstraatschool'

Brummelen-van Oest, van Track 1Op 2-jarige leeftijd verhuisd van Watergraafsmeer naar Soest (Birkstraat). Weet zich daar niets van te herinneren. Haar moeder heeft ooit verteld dat ze als klein meisje een hand heeft gekregen van koningin-moeder Emma.
Op 5 jarige leeftijd verhuisd naar het Meerhuis bij de Lage Vuursche, midden in het bos.
Op 12 jarige leeftijd verhuisd naar Krommeweg 18 in een woning van Patrimonium. Heeft Beckering nog gekend.Op school gegaan aan de Spoorstraat (Da Costa school) Herinnering aan meester Andree (hoofd) en meester Ottevanger. Nam naar school soms mee een zoontje van Vervat, dat was een fietsenmaker op de hoek Beetslaan/Koninginnnelaan.

Smits-Smit,C.M. Track 2Eerste school was de Spoorstraatschool (wat nu Da Costaschool is). Herinnering aan o.a. de viering van 125-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Verdunlimonade uit grote melkbus en prachtige foto waren er vanwege het feest. Naar school ging men eerst op klompen. Later met knoopschoentjes. Ze hoort nog iemand zeggen "Corry Smit heeft apeschoenen aan". Toen ze 8 jaar was verhuisden ouders naar Veenzoom. Ze woonden tegenover de boerderij van Van den Heuvel. Veel gespeeld met de dochter daarvan (An) De boezemvriendin kwam van de Nieuweweg (Muts). Heel gezellige jeugd gehad. Er moest geholpen worden bij het bewerken van het land. Boodschappen werden gedaan op zaterdagavond. Bij v.d. Flier (bakker) en Laseur (slager). Overigens kwamen er ook op de Veenzoom veel marskramers langs.
Boeken werden gehaald uit de bibliotheek op school of de bibliotheek aan de Kerkstraat.

Vonk,P Track 2Op school aan de Pr.Bernhardlaan bij meester Van der Flier. Gereformeerd van huis uit. Het was vaak ravotten met de jongens van de katholieke school. Overigens was de klantenkring – religieus gezien – gemengd.
Op leeftijd van 13 jaar naar de banketbakkersschool in Amsterdam. ’ s Avonds naar de handelsavondschool in Baarn.
Bij het uitbreken van de oorlog geëvacueerd naar Andijk. Lopen naar station van Baarn samen met anderen uit de buurt (kruidenier van Haarlem, kruidenier Mets). Moeder had een doos King-pepermunt meegenomen voor onderweg.
Bij terugkomst waren de Nederlandse militairen die gelegerd waren in Braamhage ook verdwenen. Ook een luitenant (Van Zwanenburg) – een jood – die ingekwartierd was in de bakkerszaak was verdwenen. Na 5 jaar bleek dat hij gedurende de hele oorlog ondergedoken was met z’ n gezin bij Mientje Dorrestein (ijzerwinkel) aan de overkant van de straat.
Herinneringen aan de villa en tuin van Iburg (o.a. schaatsenrijden op vijver)