Historische Vereniging
Soest/Soesterberg

035-602 38 78
info@hvsoest.nl


RETO


Historische Vereniging Soest/Soesterberg is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Trefwoord 'Spoorstraat'

Akkermans, S Track 2Geboortehuis was een dubbel woonhuis (buren: Onwezen(de smalle kater) en de petroleumboer). Later zijn deze woningen afgebroken en vervangen door een nieuw dubbel woonhuis dichter langs de straat. Op 3 jarige leeftijd verhuisd naar Nieuwstraat 30. Daar gewoond tot trouwen.
De Da Costaschool aan de Spoorstraat bezocht , maar in moeilijke oorlogsperiode. Omdat het schoolgebouw werd gevorderd o.a. les gehad in Rembrandtkapel en in een lokaal van de chr.gereformeerde kerk aan de Julianastraat.
Klasgenoten: Renate Regter, Jannie de Hartog, Henk Steendelaar, Jan van Sinkel, Barend van Dijk. Laatstgenoemde woonde dicht bij de plek waar nu Griftlandcollege staat op boerderij.

Brummelen-van Oest, van Track 1Op 2-jarige leeftijd verhuisd van Watergraafsmeer naar Soest (Birkstraat). Weet zich daar niets van te herinneren. Haar moeder heeft ooit verteld dat ze als klein meisje een hand heeft gekregen van koningin-moeder Emma.
Op 5 jarige leeftijd verhuisd naar het Meerhuis bij de Lage Vuursche, midden in het bos.
Op 12 jarige leeftijd verhuisd naar Krommeweg 18 in een woning van Patrimonium. Heeft Beckering nog gekend.Op school gegaan aan de Spoorstraat (Da Costa school) Herinnering aan meester Andree (hoofd) en meester Ottevanger. Nam naar school soms mee een zoontje van Vervat, dat was een fietsenmaker op de hoek Beetslaan/Koninginnnelaan.

Dorrestein van, J.H.E. Track 1Geboren op 123 november 1932 te Soest op Spoorstraat nr. 5. Naast het station Soestdijk stond een blokje van drie woningen gebouwd door Hens van Dijk. Deze woningen zijn afgebroken t.b.v. parkeerruimte voor het station – Da Costaschool en flat Batenburg.
Vader was Adrianus Johannes van Dorrestein, geboren 20-12-1899 op de Burg.Grothestraat 13 te Soest (thans is er gevestigd makelaar Rouwendaal). Dit pand is door zijn vader gebouwd. Vader is overleden 3 september 1998 en werd dus 98 jaar.
Moeder was Adriana Wilhelmina Maria Horvers, geb. te Soest op 31 juli 1899 overleden op 21-7-1983.Opa Hannes van Dorrestein was timmerman, kwam uit Amersfoort en was getrouwd met Maria van Dijk, ook afkomstig uit Amersfoort. Zij werkte als dienstbode op een villa in Isselt. Zij hadden trouwplannen, maar hadden geen behuizing. De eigenaar van de villa had een pand (villa) aan de Burg. Grothestraat te Soest. Deze kregen ze cadeau. Opa begon aan de renovatie maar het was onbegonnen werk. De villa is afgebroken en het nu bestaande pand gebouwd.
De andere opa was Henricus Theodorus Horvers, geboren te Tilburg op 11-12-1870, overleden 9-2-1936. Hij was bekend als meester Horvers. Hij, met meester de Munck en Brunning waren de eerste katholieke onderwijzers van Soest. Hij was zoon van Theodorus Horvers, spinner, fabriekswerker en ZOEAAF, drukkersknecht en tuinman bij de fraters van Tilburg. Zodoende kreeg zijn zoon, de latere meester Horvers, kans om te studeren voor onderwijzer.
Opa Horvers was tevens dirigent-organist van het Ceciliakoor van de H.H.Petrus en Paulusparochie. Hij schreef ook in de Soester Courant onder de schuilnaam DIXI.
Zijn vrouw was Maria Schoppenhauer. Zij stond achter de toonbank van bakkerij Schoppenhauer, gevestigd op het Kerkplad waar nu cafe De Kuil is.
Geinterviewde heeft 6 broers en 2 zussen. Drie broers traden in het voetspoor van opa en werden onderwijzer. Ze kregen hun opleiding bij de fraters resp. in Utrecht, Zeist en Hilversum. Oudste broer Harry was onderwijzer, vroegtijdig overleden op 28 jarige leeftijd, een broer Arie was administrateur, Ernst was personeels-cjef bij Strabo, getrouwd met Lies Rademaker. Henk, leraar Mavo Soest, getrouwd met Gea Huijgsloot, kleuteronderwijzeres. Broer Wil was priester-pastor in Utrecht en jongste broer Jos , onderwijzer woont in Amerstdam. Dan nog 2 zussen, oudste zus Miep, verpleegster, uitgezonden door de club van prins Claus naar Zambia, daar verongelukt in 1976 en jongste zus Jeanet woont in Aalst, is ongetrouwd en is administratrice.

Gerth, H Track 3Gasman van Kuiper, woonde ook op de Laanstraat. Kwam men meestal tegen als naar school werd gelopen. De school was de school met de bijbel aan de Spoorlaan. Personeel o.a. juffrouw Brans, juffrouw Beens, meester Maaskant, Dirkje van Arkel, Everaars, Colijn, Blankestein, v.d.Flier. Herinnering aan groot speelterrein.
Na lagere school naar de HBS in Hilversum. Daar veel verhuisd en van het onderwijs kwam niet veel terecht. Daarna nog anderhalf jaar op de MULO bij Fokkens (ook aan de Spoorlaan
Herinnering aan bonnenkist (gemaakt door dhr.Brus wonende aan de Talmaloaan) die tijdens de oorlog gebruikt werd door vader Gerth voor het opbergen van de distributiebonnen en die nu in het museum staat.Herinnering ook aan voedsel uit vliegtuigen (blikken)

Hornsveld, M Track 1Geboren als derde kind in gezin van 13 kinderen. In woning aan de Korteweg.
Daar gewoond tot 4e jaar, toen naar de Koninginnelaan 118 (vroeger Veenhuizerstraat) in woning door vader is gebouwd. De hypotheekgever was dhr.Beckeringh. Vader was steigerbouwer en heeft o.a. gewerkt aan de bouw van de watertoren. Als kleine jongen op weg naar de Bijbelschool aan de Spoorstraat (later Pr.Bernhardlaan) herinnert hij zich de bouw van de toren nog.
Zelf is hij na de oorlog gaan wonen op adres Koninginnelaan 110.

Lange de, E Track 1Geboren in 1942 op Lange Bergstraat ( nu van Stralenlaan) nr.27. Vader was Jan de Lange. Opa Evert de Lange had samen met zijn broer Geert een schildersbedrijf op de Heuvelweg (overgenomen van Van der Burg). Vader Jan de Lange is van 1946 en 1948 in Indië geweest. Daarna gaan werken als officier van voeding in de Kromhoutkazerne te Utrecht.
Herinneringen aan het spelen op de Lazarusberg en het bezoeken van het SEC-terrein aan de Schrikslaan. Kleuterschool gezocht aan de Rembrandtlaan. Daarna school met de bijbel aan de Spoorstraat. Hoofdonderwijzer was dezelfde als waar vader les van had gehad (meester van der Flier. Verder was er o.a. juffrouw van Arkel. Indruk maakte het optreden van Sinterklaas ( de vader van Werner Paans). Verhuisd naar Schaepmanstraat naar woning met douche. Toen Groen van Prinsterenschool gezocht. Spelletjes, o.a. Katarieke?

Renes, J Track 1Geboren aan de Koninginnelaan (naast Beerekamp de bakker). Vader was Teus Renes (geb. te Nijkerk) en moeder was Jannetje v.d. Veen geboren te Spakenburg. Ouders werkten bij Blokker, de slager van Baarn en hebben daar elkaar leren kennen. Vervolgens is vader gaan werken bij slagerij Floor op de Julianalaan. Daarna zaak van v.d. Mille - hoekAkkerweg/ Koninginnelaan overgenomen. Er waren in die tijd 4 slagers aan de Koninnelaan. Buurman was Geert Duinkerken, melkboer.Aan de andere kant woonde v.d. Berg, rozenkweker-boomkweker.
Bezocht de School met de Bijbel aan de Spoorlaan. Kameraden-klasgenoten waren: Pietje Rouwendaal, Deek Birkhoef, Evert Duidenkerken, Jantje v.d. Broek\Onderwijzsers: mevr. Van hees, mej. Van Arkel, Everaarts, Klein, v.d.Flier. Tijdelijk meester Maaskant.

Smits-Smit,C.M. Track 2Eerste school was de Spoorstraatschool (wat nu Da Costaschool is). Herinnering aan o.a. de viering van 125-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Verdunlimonade uit grote melkbus en prachtige foto waren er vanwege het feest. Naar school ging men eerst op klompen. Later met knoopschoentjes. Ze hoort nog iemand zeggen "Corry Smit heeft apeschoenen aan". Toen ze 8 jaar was verhuisden ouders naar Veenzoom. Ze woonden tegenover de boerderij van Van den Heuvel. Veel gespeeld met de dochter daarvan (An) De boezemvriendin kwam van de Nieuweweg (Muts). Heel gezellige jeugd gehad. Er moest geholpen worden bij het bewerken van het land. Boodschappen werden gedaan op zaterdagavond. Bij v.d. Flier (bakker) en Laseur (slager). Overigens kwamen er ook op de Veenzoom veel marskramers langs.
Boeken werden gehaald uit de bibliotheek op school of de bibliotheek aan de Kerkstraat.

Soeren Track 1Een jaar na geboorte in Stoutenburg komen wonen in Soest. Daar eerst een jaar gewoond aan de Blieklaan. Vervolgens 2 jaar aan de Veenzoom. Daarna anderhalf jaar in 't Hart. Vervolgens naar de Steenhoffstraat (naast smid Wansink die op de hoek van de Molenstraat woonde). Daarna verhuisd naar Lange Brinkweg (naast de Smickel). Vader was aanvankelijk boerendaggelder die in Haarlemmermeer werkte. Thuis had die 1 koe en een paar geiten.
Op de School met de Bijbel gezeten aan de Spoorstraat. Klasgenoten o.a. Berend van Dijk en Piet de Roos.


Vonk,P Track 2Op school aan de Pr.Bernhardlaan bij meester Van der Flier. Gereformeerd van huis uit. Het was vaak ravotten met de jongens van de katholieke school. Overigens was de klantenkring – religieus gezien – gemengd.
Op leeftijd van 13 jaar naar de banketbakkersschool in Amsterdam. ’ s Avonds naar de handelsavondschool in Baarn.
Bij het uitbreken van de oorlog geëvacueerd naar Andijk. Lopen naar station van Baarn samen met anderen uit de buurt (kruidenier van Haarlem, kruidenier Mets). Moeder had een doos King-pepermunt meegenomen voor onderweg.
Bij terugkomst waren de Nederlandse militairen die gelegerd waren in Braamhage ook verdwenen. Ook een luitenant (Van Zwanenburg) – een jood – die ingekwartierd was in de bakkerszaak was verdwenen. Na 5 jaar bleek dat hij gedurende de hele oorlog ondergedoken was met z’ n gezin bij Mientje Dorrestein (ijzerwinkel) aan de overkant van de straat.
Herinneringen aan de villa en tuin van Iburg (o.a. schaatsenrijden op vijver)