Trefwoord 'Schoenmakerij'

Smits-Smit,C.M. Track 5In 1939 getrouwd. Gaan wonen aan Klein Engendaalweg. Leuke buurt. Man ontmoet in de kerk. Herinneringen aan oorlog. Weet nog hoe het begon in de nacht/vroege ochtend van de 10e mei. Hevige beschietingen in Soesterberg. In 1943 gezien dat meneer van Mil (had illegaal radio’s) werd opgepakt. Ziet die man nog zitten met op schoot zijn dochtertje om afscheid te nemen. Har man is er nog langs gelopen en hoorde toen: "Zwanink". Haar man heeft toen Zwanink gewaarschuwd zodat die kon onderduiken.
Ook nog herinneringen aan ernstige beschietingen in september 1944 op een zondag. Haar man was naar de kerk. Zelf was ze thuis met 4 kinderen en angstig.
In de tuin hadden haar man en een buurman een schuilgat gegraven om in te schuilen in geval van razzia's. Dat gat werd ontdekt door NSB’ er die 2 huizen verder woonde. Daarna is er een gat gegraven in de buurt van het dierenasiel.
Beroep van haar man: schoenmaker. Aanvankelijk bij tante die zaak had aan de Torenstraat. Toen de zaak door een ander werd overgenomen ging het minder en volgde er moeilijke tijd. Daarna 9 maanden gewerkt bij Dalco te Soestduinen. Daarna in Amersfoort bij schoenenmakerij.