Trefwoord 'Molen'

Eek, Jan en Bertus Track 1Als jongens gelogeerd bij grootouders in Soest in de jaren 1934 t/m 1943. Grootvader van moederszijde
Was molenaar op de Vlijt (dhr.Mulders). Afkomstig van molenaarsgeslacht uit België.
Herinnering aan ophalen van graan en brengen van meel bij boeren in Soest en Hoogland. In die tijd had molen geen wieken meer. Er werd gebruik gemaakt van dieselmotor. Knecht van Rinus Vonk

Eek, Jan en Bertus Track 4Verhaal over maken en bewerken van maalstenen en de watervoorziening voor de dieselmotor. Molen is in 1947 verkocht na nog een tijdje te zijn verhuurd aan Zimmerman (rioolputten). In de jaren vijftig afgebroken

Hilhorst, G Track 1Moeder van Gijs Hilhorst was Anna Tolboom(vroeger Anna Grift) is opgevoed bij grootouders. Vader van Gijs Hilhorst is Wouter Hilhorst die geboren is aan de Molenstraat. Grootvader Hilhorst had haar boerderij, slepersbedrijf, melkzaak. Is op de plek waar nu de gemeentelijke kwekerij is. Gezin van grootvader Hilhorst bestond uit 13 kinderen. Grootvader heeft in gemeenteraad gezeten. OP 14 jarige leeftijd werd vader van Gijs Hilhorst gezonden naar boer om daar te gaan werken. Vrij snel daarna is hij gaan werken bij Van Hengstum aan Kerkpad. Daarna bij een landbouwsmederij in de buurt van Arnhem. Daar ging hij op de fiets heen.
Opa Grift woonde in een huisje verderop aan Schoutenkampweg. Opa wilde niet dat kleinkind te ver van hem vandaan ging en heeft een stukje grond voor de bouw van woning aangeboden aan Wouter Hilhorst. De zaak is begonnen in 1938. Het was een zogenaamde burgersmid (geen paarden beslagen). Meer haarden kachels en ploegen repareren.

Hofslot van, W Track 4Foto van 25-jarig bestaan van JBTB in 1954 wordt toegelicht. Als je niet getrouwd was en je werkte als boer of knecht op de boerderij dan was je daarvan lid.
Vrouw leren kennen op bruiloft van de buurman Gerard Kok (trouwde met zuster van mevr. Van Hofslot). Later is de enige zus van Wim van Hofslot getrouwd met een broer van echtgenote Rika)
In 1961 getrouwd.
Zomers opstaan om 5 uur. ’ s Winters om half zes. In 1955 eerste melkmachine aangeschaft. Met de hand melken dan doe je 6 of 7 koeien per uur. Met een melkmachine doe je vier of 5 minuten per koe.
20 koeien in 1961. Later uitgegroeid naar 50 a 60 koeien. Vrouw werkte ook meer
Gezin telt drie dochters (2 wonen er in Soest, 1 in Denemarken)

Valkenet, C Track 1Geboren op adres Kerkstraat 14 (later is dat Kerkstraat 28 geworden). Vader was Hendricus Cornelis Valkenet. Moeder was een dochter van de bekende Peter v.d. Breemer.
Opa Valkenet is begonnen op de pel waar nu Plekkepoel zit aan de Birkstraat (eerder zal daar de fietsenmakerij van Van Boeijen)
Vader was smid.
Na 2 jaar op de Bonifaciusschool te hebben gezeten (o.a. in de klas bij meester Horvers) moest hij samen met z’ n broers naar de kostschool te St. Michelsgestel. Tot aan zijn 18e jaar heeft hij op kostschool gezeten. Daar moest hij o.a. franse taal leren spreken. O.a. in de kostschoolperiode 3 jaar op de ambachtsschool gezeten.
Tijdens de vakanties in Soest was hij vaak bij tante Bertha die getrouwd was met Jan Mulders, de molenaar van De Vlijt.