Trefwoord 'Kruidenier'

Akker v.d., W Track 6Verhaal over dorpsfiguren (o.a. Klaas Pomp (hoek Dorresteinweg, beroep: bezembinder) en Dirk van Zweeden (waste zich nooit)
In het ouderlijk huis werd vaak gekocht op de pof, b.v. bij winkeltje recht tegenover de school van Hees (Kaats).
Het rooien van stammen bracht veel meer op dan werken bij de boer

Gerth, H Track 1Ouders afkomstig uit Utrecht hebben zich in 1927 in Soest gevestigd. De kruidenierszaak overgenomen van Bloemers. Daar in 1930 geboren. 15 maanden later zus geboren en in 1944 en 1945 nog twee broers. Op de plek waar nu wordt gewoon d (Turfstreek 35) werd vroeger geschaatst van huis uit. De naast buren van de kruidenierszaak (Laanstraat 66; vroeger Laanstraat 12 en vervolgens Laanstraat 24) was de fam.Zijtveld, een kipperslachter;
Tegenover de woning woonde fam. Zwaan (kipperboer) en was er ook een stuk open bouwland van Henk Kok. Verder was er nog het huisje van Steiner ( Poolse vluchteling uit eerste wereldoorlog) die timmerman/meubelmaker was. Er waren in die tijd veel kruideniers. Genoemd worden o.a. Baas (Beukenlaan), Verhoef en Jan Floor (Japie Katoen) aan de Beckeringhstraat
Weinig klandizie van woningen van de rooie buurt (Dat waren de woningen aan de Beetslaan) Vriendjes uit die tijd waren de jongens van de families Rademaker. Mocht thuis geen Soester dialect praten. Veel klusjes doen( bestelboekjes ophalen en boodschappen wegbrengen. Noemt als knecht van zijn vader o.a. Dot v.d.Broek

Gerth, H Track 2Tijdens de mobilisatie waren er 3 Nederlandse militairen in huis. (Arend Vos, Henk Harmsen en Baaijens uit Volendam). Op de Waldeck Pyrmontlaan stond geschut opgesteld. Daar was ook een barak waar de soldaten gingen eten. Als kleine jongen ook geholpen bij het roskammen van de paarden. Oorlog was meer spannend dan angstig. Toen de oorlog uitbrak werd er op de reclameplaat van Van Nelle gebeukt om de militairen die in huis waren wakker te maken. Tijdens de oorlog ook onderduiker in huis gehad (Anton Stalenhoef).
Herinnering aan ijszagen door Nederlandse militairen in strenge winter van 1940. Duitsers kwamen niet in kruidenierswinkel.

Verlaan-de Bruin Track 1Geboren aan de Smitsweg. Vader had een en kleine boerderij Vader heette Piet de Bruin en moeder Lientje Hilhorst.Oma de Bruin woonde aan de Nieuweweg. Had daar een kruidenierswinkeltje (op de plek naast waar nu Telecom van Hal zit) Er waren acht kinderen in het gezin. Riet en An v.d. Heuvel (dochters van Rijk v.d. Heuvel, de man die boerde op de plek van de kinderboerderij) waren vriendinnen.