Trefwoord 'Hartje zuid'

Hilhorst, G Track 2Herinnering aan vordering van werkplaats van vader door Nederlandse militairen. Er waren militaire smeden die paarden besloegen. (foto daarvan hangt in museum)
Beschrijving van omgeving Schoutenkampweg in die tijd (bosje van Holten, hutje van Schreur (langs Plasweg).
Als school bezocht Bonifacisusschool. Onderwijzers (van Hattum, Taris, Kerkhoff, v.d. Elmpt, Luijken). Taris sprong eruit vanwege vertellingen. Tijdens de oorlog een half jaar niet naar school gegaan. Na de oorlog in barak bij gasfabriek gezeten want school was gevorderd door Canadezen. Klasgenoten waren o.a. Ries Boere, Gerard Grift, Reijerse (van loodgietersbedrijf)

Hilhorst, G Track 3Na schooltijd moesten er thuis klusje worden gedaan. Gevoetbald werd er op de plek waar nu het winkelcentrum Hartje Zuid is. Als jongen meer betrokken bij Petrus en Pauluskerk vanwege de school. Later toen los van de school meer betrokken bij Heilige Familiekerk. Daar eerste communie gedaan en als misdienaar opgetreden. Vader was armmeester bij Heilige Familiekerk. Herinnering aan de bouw van de Heilige Familiekerk en aan pastoor Lommerse.
De eerste jaren van de oorlog gingen feitelijk een beetje aan Gijs Hilhorst voorbij. Hij herinnert zich een opslagbarak van de Duitsers op de plek waar nu de Jacobstraat is. Daar waren aardappelen opgeslagen. Als er zon wagen met aardappelen kwam dan probeerden we verkeerde luik te openen. Er was een oude militair van Oostenrijkse origine en dat was een bezadigd man. Tegenover Zonnegloren was de Duitse keuken. Daar werd ook wel naar toegegaan om wat te eten. Vader Hilhorst is een keer opgepakt en afgevoed naar Hoevelaken.