Trefwoord 'Engebergje'

Brummelen-van Oest, van Track 3Op 16 jarige leeftijd verkering met Teun van Brummelen. Eerste twee jaar stiekum. Woonde toen inmiddels aan de Veldweg (mr.1). Reehorst had in die tijd een klein winkeltje tegenover Welkoop. Klein postkantoortje was er aan de Gallenkamp Pelsweg.
In 1931 getrouwd en zich gevestigd te Soestduinen in bakkerij. Het was een dubbelhuis naast restaurant De Soester Duinen. Staande voor het dubbele pand was het rechterhuis de bakkerij. In het linkerhuis woonde tante Neel en oom Daan die een kruidenierswinkel hadden.
Zwaar werk. Elke ochtend om 4.00 uur op. Sommige klanten wilden vóór 10.00 uur ‘s morgens brood bezorgd hebben. O.a. de directeur van Fotax (Dalco) en fam. Timmermans die woonden op het adres waar nu de camping De aanleg is.

Smits-Smit,C.M. Track 3Voor vader moesten er altijd boeken worden gehaald van Penning over Zuid-Afrika. Vader had ook plannen om te emigreren naar dat land. Omdat moeder Smit dat toch liever niet wilde is dat niet doorgegaan. Lazen thuis ook een Zuid-Afrikaans blad: ‘ De huisgenoot’. Daarnaast werden thuis gelezen de Standaard (dagblad) en ‘ Het schouwvenster (later de Spiegel)’ (weekblad). Ook werden de Soester sufferdjes gelezen. Vader schreef daar ook feuilletons in.
In de tijd dat aan de Beenzoom werd gewoond was vader zogenaamd ‘ oude bakker’ in Baarn (’ s morgens) en werd ’ s middags het land bewerkt. Zondag was een rustdag. Tweemaal werd de kerkdienst bezocht (Wilhelminakerk). Trouw gebleven aan kerk en geloof.
De Nieuweweg – waar ook 2 jaar gewoond is – was in die tijd een smal klinkerstraatje met aan de zijkanten zand. In 1923 kwam er verlichting. Er liep een sloot langs de weg die al bij slagerij Willems ( nu Indisch restaurant op de hoek van de Dalweg) begon. Allemaal bruggetjes over de sloot naar de huizen. Veel gespeeld op het Engebergje. Is ervan overtuigd dat het Engebergje nu (2000) op een andere plek ligt dan in de tijd dat ze er in haar jeugd speelde.