Trefwoord 'Antoniushoeve'

Kortekaas, N Track 1Geboren op 9 oktober 1921 op het adres Kostverlorenweg nr. 11 (Antoniushoeve). Gemengd bedrijf. Vader was daarnaast melkrijder bij Coöperatieve Soester melkfabriek.
Vader geboren in 1872 in Zoetermeer. In 1882 naar Aarlanderveen, waar hij café, boerderij en stalhouderij had in Oude Regthuis. Overgrootvader was schoenmaker in Oegstgeest. Grootvader ging bij boer werken in Zoetermeer en trouwde na overlijden van de boer met de boerin. Toen vervolgens boerin stierf hertrouwde grootvader met huishoudster. Als gevolg van boedelscheiding was het niet meer op te brengen. Grootvader is toen naar Zwammerdam vertrokken. Had daar café met bodedienst. Vanuit Zwammerdam naar Aarlanderveen in 1882. In 1892 is grootvader overleden en heeft vader van geïnterviewde de zaak overgenomen. In 1906 zijn ouders getrouwd.

Kortekaas, N Track 2In 1928 naar Soest gekomen. Gezin van 5 kinderen ( 2 broers en 2 zussen), waarvan de geïnterviewde de jongste is. Antoniushoeve stond aan Kostverlorenweg (nog voorbij Vaarderhoogt). Een steeg door het veen tot waar in 1924 het kerkhof is gekomen. Slecht berijdbaar ( “ het paard trok soms het lamoen onder het schamel vandaan) Vage herinnering aan turfsteken door Rijk v.d. Heuvel.