Nilson (geb.1920)

AdresSoesterbnergestraat Soest
GeborenSoesterbergsestraat Soest
Beroepwinkelier

Track 1Geboren op het adres Soesterbergsestraat 1 (nu genummerd 15). Na een half jaar verhuisd naar Soesterbergsestraat 39 waar hij nog woont.
Vader was Frederik Nilson, een Zweed die door een uitwisseling van technische school zijn moeder in Amsterdam heeft leren kennen.
Werkte aanvankelijk voor leger (genie) in Amersfoort. Vanuit Amersfoort wandelend Soest ontdekt en daar begonnen met technisch bureau Nilson (electricien) Moeder wilde echter meer verkopen daarom is het uitgegroeid tot Amsterdamse bazar.
Eerste de Engendaalschool(v.d.Huchtschool) bezocht aan de Molenweg. Daarna de Veenstraschool Vervolgens naar handelsschool
Herinnering aan Felix Ortt

Track 2Handelsschool was geen succes. Later naar de Mulo (v.d.Wal). Vervolgens in zaak van vader gaan werken.
In 1927 is postagentschap gevestigd in de winkel Soesterbergsestraat 39. Dat leverde de helft van het inkomen op. Er zaten ook risicoís aan want tekorten moesten zelf worden bijgelegd. In 1927 is ook auto door vader aangeschaft.
Als jongen model gestaan voor Isings. De honorering was een reep Chocola van De Gruijter.

Track 3Herinnering aan vroegere middenstandszaken. Waar nu verfhandel Brandsma zit zat vroeger ook een verfhandel(Rijman). Op de hoek van de Verlengde Kolonieweg en Soesterbergsestraat zat kruidenier Veenendaal. De man werd genoemd Jan Paraplu.
Herinnering aan seminarie en bewoners.
In 1939 in militaire dienst in Woerden tot aan het begin van de oorlog.
Tijdens de oorlog moest hij zich melden voor arbeidsdienst in Duitsland. Heeft 39 dagen gezeten in Hanweiser (tussen Keulen en DŁsseldorf). Tijdens verlofperiode afgekeurd. Verhaal over afkeuring

Track 4In 1956 zaak overgenomen van ouders. Verhaal over ontmoeting met toekomstige vrouw gedurende buitenlandse reis. Was toen bijna 40 jaar. De zaak is in stand gebleven tot 1985 toen hij 65 jaar werd. Blokker was in opkomst en daar was niet tegen op e boksen. Dochter had geen interesse in winkel. Zaak toen verhuurd aan kapster Postagentschap was inmiddels beŽindigd.

Track 5"Soest is gepromoveerd van een dubbeltje naar een kwartje", zo typeert de heer Nilson de groei van Soest
Herinnering aan ontmoeting met koningin-moeder Emma bij opening van Zonnegloren. Hij noemde haar "oma" wat ze zeer leuk vond.
Herinnering aan bezoek koningin Juliana aan zaak om kerstinkopen te doen.