Raatjes, E.S.

AdresHet landgoed de Paltz Soest
Geboren Wedde
Beroepfabrikant

Track 1Jeugd doorgebracht in Achterhoek. Daar ook in het verzet. Na de bevrijding van de Achterhoek ingedeeld in Canadese leger. Na de capitulatie Soest binnengekomen. Ondergebracht bij Valmafabriek bij het tunneltje aan de Lange Brinkweg. Afgegaan op het feestgewoel en daarin opgenomen. Bij bazar De Luxe ( naast drukkerij Smit) toekomstige vrouw ontmoet.

Audiospoor nog niet beschikbaar.
Track 2Bedoeling om naar IndiŽ te gaan. Gemeld als oorlogsvrijwilliger. Door ziekte (difterie) niet doorgegaan. Als militaire helpen mijnen te ruimen met Duitse krijgsgevangenen. Na ontbinding van zogenaamd oorlogscontract teruggegaan naar Achterhoek. Toen enkele jaren gewerkt bij grote vervoermaatschappij. Wilde gaan emigreren naar AustraliŽ. Schoonvader bepraatte echter zijn dochter (mevr. Raatjes) om toch niet te gaan. Toen werd baan aangeboden bij schoonvader Zimmerman.

Audiospoor nog niet beschikbaar.
Track 3Verhaal over beginfase van TBS. Begonnen in Oranjelaan (in garage). Toen naar de molen op de Birkstraat. Vandaar naar Beckeringhstraat. Ontwikkeling van prefab-werk. Later ook rubber en kunststoffen (combinatie daarvan) en polyester. Uieindelijk 170 tot 180 man in dienst. Andere bedrijven overgenomen in Nederland, BelgiŽ en Engeland. Uiteindelijk 14 werkmaatschappijen.
Vertelling over ontwikkeling van bedrijf.

Audiospoor nog niet beschikbaar.
Track 4 (md2 - 1)Verhaal over koop ( bij stukjes en beetjes) van het landgoed De Palts. Verhaal wordt onderbroken door helikopterlawaai van de vliegbasis.

Audiospoor nog niet beschikbaar.
Track 5 (md2 - 2)Verhaal over stichting van het landgoed door jhr. Ram. Vervolgens verdere ontwikkeling van landgoed door fam. Rutgers van Rozenburg. Toen in handen gekomen van houthandelaar v.d. Krol.
Aan het slot van deze track een verhaal over aanplant van zandafgraving. In totaal 90.000 bomen en struiken geplant.

Audiospoor nog niet beschikbaar.
Track 6 (md2 - 3)Vertelling over het bezig zijn met de ontwikkeling van het landgoed De Palts op basis van studie naar het verleden.

Audiospoor nog niet beschikbaar.
Track 7 (md2 - 4)Vertelling over het bezig zijn met de ontwikkeling van het landgoed De Palts op basis van studie naar het verleden.

Audiospoor nog niet beschikbaar.
Track 8 (md2 - 5)Vertelling over het bezig zijn met de ontwikkeling van het landgoed De Palts op basis van studie naar het verleden.

Audiospoor nog niet beschikbaar.
Track 9 (md2 - 6)Vertelling over het bezig zijn met de ontwikkeling van het landgoed De Palts op basis van studie naar het verleden.