Historische Vereniging
Soest/Soesterberg

035-602 38 78
info@hvsoest.nl


RETO


Historische Vereniging Soest/Soesterberg is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Waterpompstation Soest Duinen

Waterpompstation Soest Duinen

Cultureel erfgoed en water

Een mooi thema voor de Open Monumenten Dagen en in de gemeente Soest weten we er van. Want het verhaal van het Rijksmonument Pompstation Soestduinen verbindt beide thema’s. Het gebouw is in 1902 gebouwd als vervanging van een eerder pompstation van 1882. In opdracht van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij. Want het water in Utrecht……toen….was geen goed drinkwater. Er lag al een waterleiding van Soestduinen naar Utrecht (1886) maar dat stroomt niet vanzelf naar Utrecht. Pompen dus. Voor gezond water.

Tot eind jaren 60 vorige eeuw is het pompstation vol in bedrijf geweest. Maar toen gesloten. Even stil daar geweest met de pompen uit, maar………………………..toen werd het gebouw heel mooi gerestaureerd. Ook het interieur heeft veel van zijn oude glans teruggekregen. Het is nu een echt waterleidingmuseum. Er is heel veel over te vertellen. Maar kijken zegt meer dan vele woorden. De directie van Vitens heeft medewerking toegezegd aan de Open Monumenten Dagen en dat betekent dat men er eens naar binnen kan. Het interieur is nauwgezet gerestaureerd. Via de site van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is veel informatie te vinden. Maar even komen kijken op 8 en 9 september a.s. is veel mooier.

Het pompstation doet mee met het landelijk thema Water. Het pompstation maakt onderdeel uit van de fietstocht op 8 en 9 september. Het pompstation is open van 12.30 uur tot 17.00 uur. Programmaboekje kan worden afgehaald bijmuseum Soest. 

Type: Industrieel erfgoed

Subtype: Pompstation

Oorspronkelijke functie: Pompstation

Huidige functie: Pompstation