Historische Vereniging
Soest/Soesterberg

035-602 38 78
info@hvsoest.nl


RETO


Historische Vereniging Soest/Soesterberg is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Station Soest Duinen

Station Soest Duinen

Station Soest Duinen is een voormalig spoorwegstation en gemeentelijk monument aan de Centraal Spoorweg (spoorlijn Utrecht – Amersfoort – Zwolle) in de gemeente Soest ter hoogte van het buurtschap Soestduinen. Het station, van het Standaardtype NCS 2e klasse, werd geopend op 20 augustus 1863. Dit station bediende in die tijd het hele dorp Soest., omdat de spoorweg door het dorp en het daaraan gelegen station Soest nog niet bestonden. In 1910 werd dit gebouw dusdanig uitgebreid dat van een nieuw stationsgebouw sprake is. Dat gebouw staat er nog steeds. De plaatsnaamverkorting is Sdn.

Mede omdat dit enigszins afgelegen station weinig werd gebruikt, werd dit station op 24 mei 1998 gesloten, ten gunste van een verbeterde dienstregeling op de spoorlijn Utrecht – Amersfoort. Het stationsgebouw is intact gebleven, maar de perrons en het meubilair van het gebouw zijn verwijderd. Het gebouw werd in maart 2008 te koop aangeboden en wordt sindsdien particulier bewoond door het ingenieurs bureau Clafis.  Clafis heeft meer vestigingen in Nederland in monumentale panden. In 2015 is er een Italiaans restaurant gevestigd op de begane grond.

Het station Soestduinen maakt op 8 september onderdeel uit van de fietstocht in het kader van de Open Monumentendagen. De start van de fietstocht is in museum Soest tussen 12.30 en 15.00 uur. Bij museum Soest wordt ook het programmaboekje uitgereikt. 

De fietstocht wordt opgenomen in een programmaboekje wat bij de start wordt uitgereikt. De bezichtiging maakt onderdeel uit van het landelijk thema ‘Erfgoed is van ons allemaal’

Type:  Industrieel erfgoed

Subtype:  Station

Status:  Gemeentelijk monument

Oorspronkelijke functie: Station

Huidige functie:  Kantoor en restaurant

Bouwperiode1863