Interviews

De Historische Vereniging laat regelmatig oudere inwoners van Soest en Soesterberg hun levensverhaal vertellen. Samen vormen de interviews een 'gesproken archief' over de geschiedenis van Soest en Soesterberg in de 20e eeuw. Een waardevolle aanvulling op het geschreven woord en fotobeelden.

Meer te vertellen dan mensen denken

In het 'gesproken archief' zijn de stemmen van alle lagen en gezindten te vinden. De aandacht gaat in eerste instantie uit naar de oudere inwoners, teneinde de ooggetuigen die de periode voor de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt - nu het nog kan - aan het woord te laten. Ook in de ervaringen/belevenissen gedurende de oorlogsjaren zijn we geïnteresseerd.

De levensverhalen die verteld worden zijn zo veelkleurig als de samenleving in de loop van de 20e eeuw. Nogal wat mensen denken in eerste instantie dat ze niet zoveel interessants te vertellen hebben. De ervaringen tot nu toe wijzen uit dat deze mensen zich vergissen. Mensen hebben meestal meer te vertellen dat ze eerst denken!

Interesse?

Als u geïnteresseerd bent in een interview of mensen weet die naar uw mening in aanmerking komen om geïnterviewd te worden dan kunt u dit melden bij W.P. de Kam, Emmalaan 3, 3761 CS te Soest (telefoonnummer 035-5880048). U kunt het ook e-mailen naar het adres wim.de.kam@wolmail.nl

Luisteren naar interviews

De interviews zijn nu via deze site te beluisteren onder het hoofdstuk “Mondelinge Geschiedenis”. U ziet onder mondelinge geschiedenis een trefwoordenregister staan op naam en onderwerp. Door de naam of het onderwerp aan te klikken komt u bij het interview.

Financiële bijdrage aan dit project

Hoewel het project wordt uitgevoerd door vrijwilligers zijn er toch kosten aan verbonden, b.v. aanschaf apparatuur. In feite is dit project mede mogelijk gemaakt door een grote bijdrage uit de bevolking. Oud-burgemeester J. de Widt heeft de betrokkenheid bij het project getoond door zijn wens dat zijn afscheid mede in het teken kwam te staan van aandacht voor dit project. Een afscheidscadeau werd ten behoeve van dit project beschikbaar gesteld. Het project is mede door de ondersteuning van het internetbureau RETO uit Soest gerealiseerd.